Ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov și-a cerut scuze luni pentru afirmațiile sale apărute în urmă cu o zi, când a comparat pierderile suferite de forțele armate ale țării cu numărul persoanelor care și-au pierdut viața în cutremurele care au afectat Turcia.

Reznikov la sicriul lui KotiubailoFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

„Îmi cer sincer scuze oricui din Ucraina sau Türkiye care s-a simțit ofensat de comentariile mele dintr-un interviu acordat ziarului spaniol La Razon. Ucraina simpatizează cu poporul turc. Înțelegem cum este să îngropi mii de persoane nevinovate - prieteni și vecini”, a scris el luni pe pagina sa de Twitter.

„Le sunt recunoscător prietenilor noștri turci pentru sprijinul lor neclintit și poziția fermă cu privire la Crimeea de la începerea invaziei rusești”, a adăugat acesta, o referință la faptul că guvernul de la Ankara cere Rusiei să se retragă din Crimeea, o poziție luată în contextul în care minoritatea tătară din peninsulă este favorabilă Ucrainei.

„Returnarea Crimeii Ucrainei, din care este o parte inseparabilă, este o cerință esențială a dreptului internațional. Turcia nu recunoaște anexarea Crimeii și a declarat deschis din prima zi că acest pas (anexarea) este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care nu are doar fundamente juridice ci și morale”, a amintit președintele turc Recep Erdogan în luna august a anului trecut.

Ce a spus ministrul ucrainean al Apărării despre pierderile suferite de forțele sale armate

Reznikov a declarat într-un interviu apărut în presa spaniolă la finele săptămânii trecute că pierderile în rândul soldaților ucraineni în timpul războiului sunt mai mici decât numărul victimelor cutremurului din Turcia.

„Desigur, avem pierderi, pentru că suntem în război. Dar ele sunt mult mai mici decât pierderile rusești. Nu pot da o cifră, dar vă pot asigura că numărul total este mai mic decât numărul morților în urma cutremurului din Turcia”, a afirmat el în timpul interviului.

„Aceasta înseamnă că scopul nostru principal este să salvăm viețile soldaților noștri, în timp ce Rusia îi folosește drept carne de tun. Aceasta este o tactică de tocat carne. Nu le pasă. Numai în Bahmut, Rusia pierde 500 de oameni pe zi uciși și răniți”, a adăugat ministrul ucrainean al Apărării.

Potrivit unei evaluări a Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, Rusia a suferit un total de 189.500-223.000 de victime, dintre care 35.500-43.000 de morți în acțiune și 154.000-180.000 de răniți.

Pe 6 februarie, sud-estul Turciei și Siria au fost zguduite de două cutremure cu magnitudinea 7,7 și 7,6. Numărul de morți confirmat în urma distrugerii în ambele țări a depășit 50.000 de persoane.

Urmărește ultimele evoluții din a 418-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.