Guvernul Serbiei a reiterat miercuri că nu a livrat şi nici nu va livra arme Ucrainei şi a calificat drept „minciună” conţinutul unuia dintre presupusele documentele secrete ale Pentagonului ajunse în spațiul public şi care arată că Belgradul ar fi fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-ar fi trimis deja.

Aleksandar VucicFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
  • „Pentru a nu ştiu câta oară minciuna conform căreia Serbia vinde arme Ucrainei a fost publicată.
  • Evident că cineva urmăreşte să ne destabilizeze ţara şi să o implice în conflictul la care nu vrem să participăm.
  • Am dezminţit acele minciuni de mai mult de zece ori şi o facem din nou. Serbia nu a vândut şi nu va vinde arme nici părţii ucrainene, nici părţii ruse”, a insistat ministrul sârb.

Reacția lui a venit în contextul în care presupusele documente secrete scurse de la Pentagon arată că Serbia - singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia în Ucraina - ar fi fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-ar fi trimis deja, conform Reuters și The Guardian.

Printre zecile de documente clasificate scurse în ultimele săptămâni se află și unul care face un rezumat al răspunsurilor guvernelor europene la cererile Ucrainei de pregătire militară a trupelor și de trimitere de armament.

Documentul, intitulat „răspuns la conflictul în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina”, enumeră „pozițiile evaluate” din partea a 38 de guverne europene ca răspuns la cererile Ucrainei de asistență militară.

Documentul, care este de fapt un grafic, arată că Serbia - singura țară din Europa care a refuzat să sancționeze Rusia pentru invazia în Ucraina - a refuzat să ofere asistență pentru antrenarea soldaților ucraineni, dar s-a angajat să trimită ajutor letal sau l-ar fi furnizat deja.