Președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat joi pe omologul său chinez Xi Jinping să se înțeleagă cu Rusia și să ajute la încheierea războiului din Ucraina, în timp ce cei doi șefi de stat au avut prima dintr-o serie de întâlniri la nivel înalt la Beijing, notează Reuters.

Emmanuel Macron și Xi JinpingFoto: Ng Han Guan / AP / Profimedia

„Agresiunea rusă în Ucraina a dat o lovitură stabilității (internaționale)", i-a spus Macron lui Xi, stând alături de președintele chinez în fața Marii Săli a Poporului înainte de întâlnirea lor.

„Știu că pot conta pe dumneavoastră pentru a readuce Rusia la rațiune și pe toată lumea la masa negocierilor".

Macron i-a cerut, de asemenea, lui Xi să facă presiuni asupra Rusiei pentru a respecta normele internaționale privind neproliferarea armelor nucleare.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus, o mișcare considerată o escaladare periculoasă în conflictul sângeros care durează de mai bine de un an.

Macron și von der Leyen, lobby pentru Ucraina

Vizita lui Macron alături de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vine după ani de relații acide cu Beijingul din cauza unor probleme care variază de la un pact de investiții blocat până la reticența Chinei de a condamna Rusia pentru invazia sa în Ucraina.

Dar, adresându-se presei după sosirea sa de miercuri, Macron a declarat că Europa trebuie să reziste reducerii legăturilor comerciale și diplomatice cu China și să respingă ceea ce unii au prezentat ca fiind o „spirală inevitabilă" a tensiunilor dintre China și Occident.

Von der Leyen, aflată în prima sa călătorie în China de la preluarea funcției de președinte al Comisiei Europene în 2019, urma să se întâlnească, de asemenea, cu Xi mai târziu, înainte ca toți trei să poarte discuții trilaterale în cursul serii.

Macron s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul Li Qiang înainte de a se întâlni cu Xi pentru o ceremonie elaborată în afara Marii Săli, unde cei doi lideri au asistat la o salvă de 21 de tunuri și au mers unul lângă altul de-a lungul unui covor roșu, în timp ce o fanfară a interpretat imnurile lor naționale.

Xi a declarat că China și Franța au capacitatea și responsabilitatea de a transcende „diferențele" și „constrângerile" în timp ce lumea trece prin schimbări istorice profunde, potrivit mass-media de stat.

Unii analiști au sugerat că Macron și von der Leyen ar putea adopta un rol de „polițist bun, polițist rău" la Beijing, cu francezul jovial care promovează o „resetare" a legăturilor, iar șefa CE expunând problemele mai spinoase și liniile roșii din relațiile China-Occident.

Urmărește ultimele evoluții din a 407-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.