Majoritatea componentelor care alcătuiesc dronele iraniene Shahed sunt fabricate de țări occidentale, care pot fi cumpărate de pe Aliexpress, potrivit unui clip Radio Europa Liberă.

bucati din dronele Orlan-10, Granat-3 , Shahed-136, Eleron-3-SV, folosite de Rusia in UcrainaFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un reprezentant al Serviciului de informații al apărării ucrainene a declarat că în interiorul dronei se află de obicei un focos de 40-50 de kilograme. Cea mai valoroasă parte a dronei este antena CRPA, care este folosită pentru a rezista la războiul electronic, scrie Pravda Ucraina.

Defence Intelligence a declarat că toate componentele pot fi achiziționate de pe Aliexpress (n.r. un gigant al comerțului electronic).

După dezasamblarea lui Shahed, specialiștii ucraineni au ajuns la concluzia că majoritatea componentelor au fost fabricate de țări occidentale. Iar din cauza sancțiunilor, aceste piese nu ar fi trebuit să ajungă în Iran.

Ofițerii de informații împărtășesc detalii similare cu partenerii occidentali, astfel încât aceștia să își limiteze importurile în Iran din cauza sancțiunilor.

Studierea componentelor dronelor iraniene permite armatei ucrainene să caute modalități mai bune de a le contracara.

Videoclipul prezentat sugerează că este posibilă doborârea dronelor Shahed cu arme de calibru mic. Polițistul de frontieră din videoclip spune că a doborât o astfel de dronă care zbura la o altitudine de 150 de metri.

În noaptea de 27 spre 28 martie, a fost anunțată o alertă de raid aerian în mai multe regiuni din Ucraina. Rușii au atacat folosind drone de luptă Shahed-136/131 și bombe aeriene ghidate din nord și sud-est (regiunea Briansk și coasta de est a Mării Azov).

Potrivit informațiilor actualizate, apărarea aeriană a doborât 14 din cele 15 drone kamikaze și drone de recunoaștere lansate de Rusia.