Rusia furnizează Iranului arme cibernetice, inclusiv instrumente de supraveghere digitală, pentru a obține de la Teheran dronele relativ ieftine și eficiente pe care le folosește pentru a lovi infrastructura ucraineană, relatează Ukrainska Pravda, citând The Wall Street Journal.

O dronă kamikaze de fabricație iraniană doborâtă de forțele armate ucrainene în orașul OdesaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Potențialul de colaborare în războiul cibernetic vine după ce Iranul, care a vândut drone Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, a convenit să furnizeze rachete cu rază scurtă de acțiune Moscovei și a expediat obuze. Teheranul caută ajutor cibernetic, dar și elicoptere de atac rusești, avioane de luptă cu reacție și ajutor pentru programul său de rachete cu rază lungă, potrivit oficialilor americani și iranieni citați de WSJ.

„Autoritățile ruse au stabilit că avantajele dezvoltării relației militare cu Iranul depășesc orice dezavantaje”, notează WSJ.

Potrivit The Wall Street Journal, principalul furnizor de servicii cibernetice pentru Iran este compania rusă PROTEI, care are contracte cu Ministerul rus al Apărării.

Iranul a spus că a furnizat drone Rusiei, dar că acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului. Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului, precum și înalți oficiali, precum șeful NATO, Jens Stoltenberg, au confirmat că Teheranul continuă să trimită Rusiei drone. De asemenea există planuri comune ale Moscovei și Teheranului de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene.

Citește și:

Parteneriatul care a speriat Vestul. Moscova și Teheranul avansează cu planul de a construi în Rusia o fabrică de drone iraniene - WSJ