Statul Major ucrainean a spus că forțele rusești sunt în continuare în orașul Nova Kahovka, situat pe malul de est al râul Nipru, după ce inițial a spus că rușii s-au retras de aici. Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia în regiune, a spus că trupele rusești sunt în continuare pe poziții.

Imagine din HersonFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia
  • 20:43 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a revenit asupra comunicatului său privind retragerea trupelor rusești din Nova Kahovka, spunând că a fost o eroare, relatează AFP și Ukrainska Pravda.

„Ocupanții sunt încă temporar în Nova Kahovka. Informațiile despre presupusa retragere a inamicului din această așezare au fost făcute publice ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”, a spus Statul Major al Ucrainei.

Martorii din Nova Kahovka contactați de AFP au mai spus că trupele rusești sunt încă acolo.

Informația vine în contextul în care comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a spus joi că trupele ucrainene, aflate în defensivă timp de patru luni, vor lansa „foarte curând” un contraatac mult așteptat, acum că uriașa ofensivă de iarnă a Rusiei își pierde din avânt fără a cuceri Bahmut

„La 22 martie 2023 (miercuri), toate unitățile armatei de ocupație dislocate în așezarea Nova Kahovka, regiunea Herson, au părăsit orașul”, a declarat Ministerul Apărării ucrainean pe Telegram.

Orașul este situat pe malul de est al râului Nipru, unde forțele ruse s-au retras în noiembrie anul trecut, după ce au abandonat pozițiile de pe malul de vest în fața unei contraofensive a trupelor ucrainene.

Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de Rusia în regiune, a negat că trupele rusești s-au retras.

„Declar oficial că tot personalul militar rus din Nova Kakhovka, precum și din alte locuri de pe malul stâng al Niprului, rămân în pozițiile lor”, a scris Vladimir Saldo, un oficial local pro-rus, pe Telegram.

Nova Kahovka, care avea 45.000 de locuitori înainte de război, la est de Herson, oraș pe care rușii îl abandonaseră în noiembrie 2022 pentru a se retrage de cealaltă parte a Niprului.

„Începeți cu retragerea trupelor și luați toate măsurile pentru a asigura transferul în siguranță al personalului, armelor și echipamentelor peste râul Nipru”, a ordonat atunci Șoigu comandantul forțelor de invazie rusești.

Acest oraș se află și lângă barajul hidroelectric Kahovka, ocupat de ruși la începutul ofensivei împotriva Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers joi la Herson, în sudul ţării, unde a inspectat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, vizita având loc la o zi după ce liderul de la Kremlin a fost aproape de linia frontului, lângă oraşul asediat Bahmut.

Urmărește ultimele evoluții din a 393-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.