​Rusia ar lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează CNN.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

„Am declarat în repetate rânduri că suntem deschiși la propuneri cu adevărat serioase din partea Occidentului și a Ucrainei pentru o soluție politică și diplomatică a crizei, dar limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi”, a scris sâmbătă Maria Zaharova într-o postare pe Telegram.

Zaharova a condamnat oficialii ucraineni, inclusiv pe ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, pentru că nu sunt dispuși să se așeze la masa negocierilor.

Comentariile lui Zaharova vin după ce Kuleba a scris pe Twitter că a discutat cu oficialii chinezi formula de pace în 10 puncte a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Zaharova a numit planul în zece puncte al lui Zelenski „nimic mai mult decât un set de ultimatumuri și cereri de la Rusia care sunt deconectate de realitate” și a susținut că scopul propunerii este „de a realiza capitularea Rusiei cu ajutorul Occidentului”.

Potrivit lui Zaharova, o parte integrantă a unui plan de pace durabil ar trebui să includă abolirea sancțiunilor și recunoașterea internațională a anexării declarate de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

În timp ce oficialii ucraineni au spus că vor continua să analizeze posibilitatea negocierilor de pace, Zelenski nu a luat în considerare posibilitatea de a renunța la niciun teren ucrainean și nici de a renunța la eforturile de a adera la NATO și Uniunea Europeană.

Zelenskyile-a spus jurnaliştilor în februarie că nu va negocia cu Putin, spunând: „Nu este acelaşi om. Nu este nimeni cu care să vorbesc acolo”.