Volodimir Zelenski a declarat, într-o intervenție video la Forumul Economic de la Davos, că nu știe dacă Vladimir Putin este în viață sau nu și nici cine ia cu adevărat deciziile în Rusia, lucruri ce fac foarte dificilă ideea unor negocieri de pace, scrie Ukrainska Pravda.

Volodimir ZelenskiFoto: Presidential Office of Ukraine / DPA / Profimedia

Ce a spus președintele ucrainean:

„Nu prea înțeleg cu cine să vorbesc și despre ce. Nu sunt sigur că președintele rus care apare uneori pe fondul unei cromatici de ecran verde este de fapt cel [real]. Nu prea știu dacă este în viață sau dacă el ia decizii, sau oricine altcineva ia decizii acolo. Ce grup de oameni [ar putea lua orice decizie în Rusia]? Nu am acest tip de informații.

Nu prea înțeleg cum poți să le promiți liderilor europeni un lucru, iar a doua zi să lansezi o invazie la scară largă a unei țări. Pur și simplu nu prea înțeleg cu cine avem de-a face. Când se vorbește de `negocieri de pace`, nu prea înțeleg cu cine [ar trebui să negociem].

Vorbim cu dumneavoastră acum: știți exact cine sunt eu, iar eu știu exact cine sunteți dumneavoastră. Există martori care atestă faptul că suntem în viață. Și chiar dacă vorbim despre lucruri diferite, putem ajunge la un consens. Mi se pare că Rusia ar trebui mai întâi să găsească pe `cineva` și apoi să sugereze `ceva`”.

Reacția Kremlinului: Zelenski ar prefera ca Putin și Rusia să nu existe

Zelenski „ar prefera ca nici Rusia și nici (Vladimir) Putin să nu existe", a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN.

„Este clar că atât Rusia, cât și Putin reprezintă o mare problemă pentru Ucraina de astăzi și pentru Zelenski. Din punct de vedere pur psihologic, Zelenski ar prefera ca nici Rusia și nici Putin să nu existe", a declarat Peskov în timpul unei conferințe cu presa.

„Cu cât mai repede regimul ucrainean își va arăta disponibilitatea de a lua în considerare cererile Rusiei - care vor fi realizate într-un fel sau altul - cu atât mai repede se va termina totul și cu atât mai repede poporul ucrainean va începe să se recupereze din tragedia pe care regimul de la Kiev a pus-o în scenă", a susținut Peskov.