Acordul care permite exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, care urma să expire sâmbătă, a fost reînnoit, a declarat președintele Turciei Tayyip Erdogan, fără a preciza durata reînnoirii, relatează Reuters.

CerealeFoto: Okea | Dreamstime.com

17:44 Rusia a notificat toate părțile participante la acordul cu cereale la Marea Neagră că acordul a fost prelungit pentru 60 de zile, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zaharova, citată de presa RBC.

Anterior, Turcia și ONU au declarat că acordul a fost prelungit, dar nu au spus pentru cât timp. Un ministru al guvernului ucrainean a declarat că prelungirea este de 120 de zile.

17:25 Rusia a acceptat prelungirea cu doar 60 de zile, cerând ca Uniunea Europeană, Statele Unite și Marea Britanie să reducă sancțiunile asupra lanțului de aprovizionare al sectorului agricol rus, dacă doresc ca pactul la Marea Neagră să fie prelungit și mai mult după 18 mai.

"Acordul pentru coridorul de cereale trebuia să expire astăzi. Ca urmare a discuțiilor noastre cu cele două părți, am realizat o prelungire a acestui acord", a spus Erdogan într-un discurs în orașul de vest Canakkale, fără a preciza durata prelungirii convenite.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că acordul a fost prelungit pentru 120 de zile.

Acordul a fost negociat cu Rusia și Ucraina de către Națiunile Unite și Turcia în iulie - și reînnoit pentru încă 120 de zile în noiembrie - pentru a combate criza alimentară globală care a fost alimentată parțial de invazia Ucrainei de către Rusia în 24 februarie 2022.

Rusia a cerut anterior reînnoirea acordului pentru doar 60 de zile, jumătate din perioada precedentă de prelungire, în timp ce Ucraina a insistat asupra prelungirii cu 120 de zile.

Rusia a acuzat în mod repetat statele occidentale că nu și-au respectat angajamentul de a ridica restricțiile care afectează capacitatea Rusiei de a-și exporta produsele agricole și îngrășămintele, iar din acest motiv spunea că o extindere de 60 de zile ar fi o „bunăvoință” față de Kiev.