O persoană a fost găsită vinovată pentru complotul de asasinare a șefului serviciilor de informații Kirilo Budanov, a ministrului apărării Oleksii Reznikov și a unui activist ucrainean popular, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

Kirilo BudanovFoto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Acuzatul este din Luganskul ocupat și avea asupra sa un pașaport rusesc, potrivit SBU. De asemenea, el a luat parte la acțiuni militare împotriva forțelor ucrainene în estul Ucrainei.

Potrivit SBU, el a fost recrutat de serviciile de informații militare rusești după începerea invaziei la scară largă.

Suspectului i s-a promis o „recompensă” între 100.000 și 150.000 de dolari pentru uciderea fiecărui individ, a relatat SBU.

SBU ia acum „măsuri cuprinzătoare” pentru a-i aduce în fața justiției pe complicii ruși ai acuzatului care se află în Federația Rusă.

Doctorul spion

Un tribunal ucrainean a condamnat la 15 ani de închisoare un bărbat acuzat că este agent rus, a anunțat Serviciul de Securitate al Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Bărbatul este un fost prorector al uneia dintre instituțiile de învățământ medical superior din Kiev. În 2020, el s-a mutat în Crimeea, unde a fost recrutat de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, potrivit SBU.

Cu o lună înainte de începerea invaziei, în februarie 2022, el s-a întors la Kiev pentru a-și îndeplini misiunile, a precizat SBU. Agentul culegea informații despre soldații ucraineni care urmau un tratament în spitalele din regiunea Kievului, potrivit SBU.

Ca recompensă pentru informațiile sale, FSB a promis că îl va numi ministru adjunct al sănătății în administrația din Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a adăugat SBU.