Președintele rus Vladimir Putin a declarat că reacția Germaniei la exploziile de la gazoductele Nord Stream a arătat că țara a rămas „ocupată” și incapabilă să acționeze independent la zeci de ani de la capitularea sa la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia Images

Putin a mai spus într-un interviu la televiziunea rusă că liderii europeni au fost intimidați să-și piardă sentimentul de suveranitate și independență.

Țările occidentale, inclusiv Germania, au reacționat cu prudență la investigațiile privind exploziile care au lovit gazoductele Nord Stream de anul trecut, spunând că ele cred că au fost un act deliberat, dar refuzând să spună cine cred că este responsabil.

„Problema este că politicienii europeni au spus ei înșiși în mod public că, după cel de-al Doilea Război Mondial, Germania nu a fost niciodată un stat pe deplin suveran”, a spus Putin, potrivit agențiilor rusești, postului de televiziune de stat Rossiya-1.

"La un moment dat, Uniunea Sovietică și-a retras forțele și a pus capăt a ceea ce a echivalat cu o ocupație a țării. Dar așa cum se știe, nu a fost cazul americanilor. Ei continuă să ocupe Germania."

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că exploziile de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream au fost efectuate la „nivel de stat”, spunând că este o „prostie totală” ideea ca un grup autonom pro-Ucrainea să fie responsabil pentru acestea.

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a avertizat săptămâna trecută împotriva tragerii unor concluzii premature după apariția unor noi informații cu privire la exploziile de la gazoductele Nord Stream, oficialul de la Berlin sugerând că atacul ar putea să fi fost o operațiune de tip „steag fals” menită să discrediteze Ucraina.

Comentariile lui Pistorius vin după ce marți, citând informații revizuite de oficiali americani, cotidianul The New York Times a afirmat că un grup pro-ucrainean ar putea fi în spatele exploziilor care au incapacitat gazoductele construite pentru a livra gaz rusesc Germaniei.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO