Concernul de stat ucrainean Ukroboronprom a anunțat marți că a lansat producția de obuze de 125 mm pentru tancurile sale într-o țară membră a NATO, relatează BBC Rusia.

soldati ucraineni pe un tanc T-80 in apropiere de Liman, DonetkFoto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

„Acesta este al doilea tip de muniție a cărui producție a fost lansată de întreprinderile concernului în strânsă cooperare cu o țară NATO din străinătate”, a anunțat într-un comunicat remis presei această asociație de companii din industria de armament.

„La ordinul Ministerului Apărării al Ucrainei, primul lot de obuze de 125 mm pentru tancurile T-64, T-72 și T-80 a fost deja livrat”, afirmă aceeași sursă.

Comunicatul mai notează că, pentru prima dată de la obținerea independenței, Ucraina și-a lansat propria producție de astfel de muniții, precum și anumite tipuri de mine sau obuze de artilerie cu calibrul de 122 și 152 mm.

„Din motive de securitate, producția a fost mutată în afara țării, dar oamenii noștri sunt implicați în crearea de muniție: proiectanți, tehnologi, strungari, turnători etc.”, afirmă Ukroboronprom.

Acest concern militar a fost cel care a dezvoltat sau dezvoltă mai multe arme de fabricație ucraineană, inclusiv o dronă de atac cu o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, despre care a afirmat în luna decembrie a anului trecut că a fost testată cu succes.

Ukroboronprom joacă de asemenea un rol important în repararea tancurilor și a celorlalte vehicule ale armatei ruse capturate de forțele ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.