Președintele rus Vladimir Putin li s-a adresat marți angajaților unei fabrici de aviație din Rusia, spunând că în Ucraina „este în joc însăși existența statului rus”, conform Reuters.

Vladimir Putin susține că vrea să „denazifice” UcrainaFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Liderul de la Kremlin a făcut aceste declarații în timpul vizitei la o fabrică de aviație din Bureația, aflată la aproximativ 4.400 de kilometri de Moscova.

Putin și-a reluat acuzațiile că Occidentul este hotărât să divizeze Rusia și că folosește Ucraina ca instrument de război împotriva Moscovei, pentru a-i provoca o „înfrângere strategică”.

  • „Pentru noi, aceasta nu este o sarcină geopolitică, ci o sarcină de supraviețuire a statalității ruse, creând condiții pentru dezvoltarea viitoare a țării și a copiilor noștri”, a susținut președintele Rusiei.

„Nu s-a întâmplat”

Răspunzând unei întrebări, Vladimir Putin a susținut că prin impunerea sancțiunilor în urma invaziei în Ucraina „inamicul” se aștepta ca fabricile din Rusia să se oprească, ca sistemul financiar să cadă, șomajul să crească, lumea să iasă în stradă, iar Moscova „să se prăbușească”.

„Acest lucru nu s-a întâmplat. S-a dovedit, pentru mulți dintre noi, și cu atât mai mult pentru țările occidentale, că bazele fundamentale ale stabilității Rusiei sunt mult mai puternice decât credea cineva”, a mai susținut președintele Rusiei, citat de Reuters.

Tot marți, Vladimir Putin a transmis un mesaj pentru participanţii la primul congres al Mişcării Internaţionale a Rusofililor, care se desfăşoară la Moscova.

  • „Apreciem mult hotărârea dumneavoastră de nezdruncinat de a combate campania rusofobă, dorinţa dumneavoastră de a dezvolta dialogul şi cooperarea umanitară reciproc avantajoasă”, a declarat Putin, într-o telegramă publicată de Kremlin.

De la invazia în Ucraina, în 24 februarie 2022, Vladimir Putin a acuzat în mod repetat Occidentul că vrea să „distrugă” Rusia.

La un an de la invazia în Ucraina, Vladimir Putin s-a adresat camerelor reunite ale Adunării Federale printr-un discurs halucinant în care a susținut că țările occidentale sunt cele care „au început conflictul”, Rusia fiind nevoită „să folosească forţa pentru a-l opri”. El a susținut că nivelul de pregătire a forţelor nucleare este de 91%, cerând ca toate celelalte forțe ale armatei să ajungă la acest nivel de pregătire. „Avem echipamente mai bune ca în Vest, trebuie să le producem la scară largă”, a clamat președintele Rusiei.

Vladimir Putin a vorbit atunci aproape două ore, timp în care a reluat atacurile la adresa Ucrainei și Occidentului, susținând că Vestul este cel care a declanșat conflictul, că Moscova folosește forța pentru a se apăra, că apără viețile oamenilor - nu luptă cu ucrainenii, care sunt „ostatici” ai Occidentului și că „responsabilitatea” Rusiei este de a „lichida regimul neo-nazist de la Kiev”.