Anul trecut, când președintele rus Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, în Rusia nu s-a înregistrat nicio evadare reușită din centrele de detenție preventivă și din coloniile corecționale, notează Meduza.

Deținut într-o colonie penală din RusiaFoto: Evgeny Yepanchintsev / Sputnik / Profimedia

A fost pentru prima dată în istoria modernă a țării, a declarat Arkadi Gostev, directorul Serviciului Federal de Penitenciare.

„Pentru prima dată în istoria modernă a sistemului penitenciar și corecțional, datorită acțiunilor bine coordonate ale personalului, nu au fost permise evadări ale condamnaților și a persoanelor aflate în custodie", a declarat Gostev la ședința consiliului de administrație al Serviciului Federal Penitenciar privind rezultatele anului precedent, citat de TASS.

RBC notează că, în august 2022, doi condamnați au evadat din Colonia Penitenciară-38 din orașul Berezniki din Teritoriul Perm, dar au fost prinși două zile mai târziu.

În 2019, serviciul de presă al Serviciului Federal de Penitenciare a raportat că numărul evadărilor din centrele de detenție preventivă și coloniile rusești a scăzut de 140 de ori în 25 de ani: au fost 140 în 1994, 25 în 2000, 11 în 2010, opt în 2015 și una în 2018.

Grupul de mercenari Wagner a recrutat masiv personal din coloniile rusești pentru a suplimenta trupele de pe frontul din Ucraina.

După ce influența politică a lui Evgheni Prigojin la Kremlin s-a diminuat, Ministerul rus al Apărării a preluat rolul fondatorului Wagner de a recruta deţinuţi, privând gruparea paramilitară de principala sa sursă de forţă de muncă.

Acum, Wagner a început să-și deschidă centre de recrutare în sălile sportive din mai multe orașe din Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.