Un bărbat din regiunea Riazan din centrul Rusiei s-a ales cu dosar penal pentru „discreditarea” armatei din cauza unei glume despre retragerea trupelor Moscovei din Herson, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Ministrul rus al Apărării, Serghei ȘoiguFoto: Rusian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Vasili Bolșakov, un bărbat din orașul Kasimov, regiunea Riazan, este urmărit penal în baza Codului Penal rus pentru „discreditarea” forțele armate după ce a postat o anecdotă pe rețeaua de socializare rusească VKontakte, potrivit avocatului său Andrei Kuriatnikov, a anunțat OVD-Info, o organizație de monitorizare a drepturilor omului care urmărește persecuțiile politice.

Bolșakov riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare pentru bancul care a fost publicat pe 9 noiembrie 2022, ziua în care ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat retragerea trupelor de pe malul drept al râului Nipru, în regiunea Herson.

  • „A trecut ceva timp de când nu am mai citit bancuri cu adevărat amuzante:
  • - Serghei, de ce ne retragem din Herson?
  • - Volodia, deci tu însuți ai ordonat eliberarea Ucrainei de fasciști și naziști...”, a scris Bolșakov pe rețelele de socializare.

În Rusia, un dosar penal pentru „discreditarea" repetată a armatei ruse poate fi deschis împotriva celor care au fost amendați de o instanță în temeiul unui articol administrativ similar în cursul anului precedent.

Bolșakov a fost amendat cu 30.000 de ruble în iulie 2022 din cauza unor comentarii făcute tot pe Vkontakte, a scris OVD-Info, citând date de la Tribunalul Districtual Kasimov.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.