Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a adus vineri un tribut luptătorului Dmitro Koţiubailo, cunoscut ca „Da Vinci”, exprimandu-și public afecțiunea pentru cel care care „și-a dedicat întreaga lui viață de adult” pentru apărarea Ucrainei, potrivit Reuters.

Zelenski, un ultim omagiu pentru KotiubailoFoto: Serghei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Dmitro Koţiubailo era un soldat binecunoscut în Ucraina, după ce se înrolase şi lupta împotriva trupelor ruseşti încă din 2014, de când era doar un adolescent

Tânărul în vârstă de 27 de ani, a cărui unitate se numea Lupii lui Da Vinci, a fost ucis săptămâna aceasta la Bahmut, orașul din estul Ucrainei care, începând cu luna august, a cunoscut cele mai sângeroase lupte din timpul războiului și care rămâne intens disputat.

Zelenski a apărut împreună cu premierul finlandez, Sanna Marin, la Catedrala Sfântul Mihail din centrul Kievului, pentru a depune flori pe sicriul lui Koțubailo.

„Doare să ne pierdem eroii. Curajoși și puternici. Loiali față de ei înșiși și față de stat”, a declarat Zelenski pe aplicația Telegram.

„I-am înmânat Oksanei Koțiubailo, mama lui Da Vinci, Crucea Meritul Militar, pe care fiul ei a primit-o postum. Nu vom uita niciodată. Și vom fi mereu recunoscători”, a declarat el.

Ulterior, sute de persoane s-au adunat în Piața Independenței din apropiere, un simbol al încercărilor Ucrainei de a se smulge din sfera de influență a Rusiei și de a se apropia de Uniunea Europeană.

Ministrul apărării Oleksii Reznikov și generalul Valeri Zalujnîi, șeful forțelor armate ucrainene, s-au numărat printre demnitarii care și-au prezentat omagiile în piață.

Reznikov la sicriul lui Kotiubailo (Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia )

Koțiubailo a fost numit „Erou al Ucrainei” de către Zelenski în 2022, înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, pentru rolul său în lupta împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei de la începutul conflictului armat în 2014.

În ciuda zvonurilor privind o retragere iminentă a trupelor sale, preşedintele Ucrainei a declarat luni că a dat instrucţiuni armatei pentru a găsi forţe care să consolideze apărarea oraşului din est aflat sub un asediu continuu, care consumă, deopotrivă, forţele ucrainene, dar şi mai mult pe cele ruse.

___