Polonia a trimis primele transporturi de muniție în Ucraina chiar înainte de izbucnirea războiului, a declarat ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, pentru publicația Polska Metropolia Warszawska.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz BlaszczakFoto: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Am trimis primele livrări de muniție în Ucraina chiar înainte de începerea războiului”, a spus șeful apărării poloneze, subliniind că acest lucru „ne-a obligat să accelerăm și mai mult activitatea de echipare a armatei poloneze”.

„După atacul brutal asupra Ucrainei independente, facem achiziții și mai mari de arme și echipamente militare, atât din SUA, Coreea de Sud, cât și din fabricile de armament poloneze. Sprijinul pe care l-am acordat Ucrainei - și permiteți-mi să vă reamintesc că am direcționat primele transporturi de muniție către Ucraina chiar înainte de izbucnirea războiului - ne-a obligat să accelerăm și mai mult activitatea de echipare a armatei poloneze. Trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate", a declarat ministrul polonez al Apărării.

El a subliniat că Polonia este în fruntea sprijinului acordat Ucrainei. „Până în prezent, am furnizat forțelor armate ucrainene tancuri T-72, obuze și muniție de artilerie, sisteme portabile de rachete antiaeriene, vehicule aeriene fără pilot și muniție de croazieră, printre altele”, a mai spus Blaszczak.

În total, anul trecut, Polonia a transferat Ucrainei asistență militară în valoare de 2,2 miliarde de euro.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a mers vineri, la împlinirea unui an de la invazia rusească, în capitala ucraineană Kiev, aducând cu el primele tancuri Leopard 2 de fabricație germană promise de Varșovia Ucrainei, potrivit Reuters.

Polonia, prima țară care a promis Ucrainei tancuri occidentale

În data de 11 ianuarie a acestui an guvernul de la Varșovia a devenit primul partener al Kievului care a anunțat că va trimite tancuri fabricate într-un stat occidental, modelul Leopard 2 produs de Germania, forțelor armate ale Ucrainei.

Oficialii de la Kiev au solicitat tancuri occidentale, printre care și modelul Leopard fabricat în Germania, încă de la începutul invaziei rusești dar până la momentul respectiv partenerii săi din Vest îi furnizaseră doar vehicule de luptă sovietice recondiționate sau modernizate.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a anunțat luna trecută că țara sa va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard (n.r. 14 bucăți) ca parte a „unei coaliții aflate în construire”.

„După cum știți, trebuie să fie îndeplinite o serie întreagă de cerințe formale, [obținerea de] acorduri etc. Mai presus de toate, ne dorim să fie o coaliție internațională”, a explicat acesta în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de omologii săi de la Kiev și Vilnius în orașul Liov din vestul Ucrainei.

După săptămâni de opoziție și negocieri tensionate între Berlin, Varșovia și celelalte state care doreau un sprijin militar mai ferm pentru Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat în cele din urmă pe 25 ianuarie că guvernul său va trimite o companie de tancuri Leopard 2 Kievului.

El a precizat de asemenea că Germania va autoriza ca statele care dețin astfel de tancuri de fabricație germană să le poată transfera Ucrainei dacă doresc să facă acest lucru. Regulile privind achizițiile de echipament militar între statele membre ale NATO prevăd această condiție obligatorie pentru transferul de armament către o țară terță.

Urmărește ultimele evoluții din a 369-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.