Omul de afaceri chinez Bao Fan, un antreprenor foarte cunoscut din domeniul tehnologiei, despre care nu se mai ştia nimic de două săptămâni, „cooperează" într-o anchetă a autorităţilor, a anunţat compania sa, după speculaţii că acesta ar fi cea mai recentă victimă a unei campanii de prigonire a miliardarilor chinezi, declanşată de Beijing, relatează AFP.

Bao FanFoto: Niu bo / AP / Profimedia

Bao Fan, în vârstă de 52 de ani, este fondatorul China Renaissance, o importantă bancă comercială privată chineză specializată în investiţii în tehnologie.

Grupul a supervizat intrarea pe bursă a mai multor giganţi digitali, inclusiv al companiei JD.com, un gigant în domeniul comerţului electronic. De asemenea, a fost în spatele fuziunii din 2015 între compania VTC Didi şi rivala sa de atunci, Kuaidi Dache.

Dispariţia lui Bao Fan, care a ridicat temeri privind un nou val de preluare a sectorului financiar de către autorităţile chineze, a făcut ca acţiunile grupului să se prăbuşească la Hong Kong.

Duminică seară, China Renaissance a declarat că Bao „cooperează în prezent într-o anchetă a autorităţilor" din China.

„Compania va coopera în mod corespunzător şi va răspunde la orice solicitare legală din partea autorităţilor relevante din Republica Populară Chineză, dacă va fi necesar", a adăugat grupul.

Bao Fan, dat dispărut din 16 februarie

China Renaissance anunţase dispariţia lui Bao Fan la 16 februarie, spunând că „nu a reuşit să ia legătura cu (directorul general) Bao Fan".

În comunicatul de duminică, China Renaissance nu a precizat natura exactă a anchetei şi nici nu a răspuns unei solicitări de comentarii din partea AFP.

Potrivit publicaţiei Caixin, autorităţile chineze l-au reţinut pe Cong Lin, preşedintele China Renaissance, în septembrie anul trecut, după ce a fost lansată o anchetă privind activitatea sa la banca de stat ICBC.

Fondată în 2005, China Renaissance este prezentă în Singapore şi în Statele Unite.

Preşedintele chinez Xi Jinping a condus o cruciadă împotriva corupţiei în ultimii ani, care i-a băgat la închisoare pe mulţi lideri din afaceri, în special în sectoarele financiar şi al noilor tehnologii.

Altă dispariție misterioasă

Dispariţia lui Bao Fan a amintit de cea a magnatului chinez de origine canadiană Xiao Jianhua, care a dispărut în 2017 dintr-un hotel din Hong Kong.

Considerat un apropiat al principalilor lideri comunişti chinezi, el a fost răpit de agenţi ai Beijingului, potrivit presei.

La momentul arestării sale, Xiao Jianhua era unul dintre cei mai bogaţi oameni din China, cu o avere estimată la 6 miliarde de dolari.

Fostul om de afaceri a fost condamnat definitiv anul trecut la 13 ani de închisoare pentru fraudă. (sursă news.ro)