Bao Fan, președintele și directorul general al China Renaissance, o bancă de investiții și o firmă de private equity cu sediul la Beijing, nu a putut fi contactat în ultimele zile, au precizat joi reprezentanții companiei, transmite BBC și CNN.

Bao FanFoto: Niu bo / AP / Profimedia

Bao Fan este un broker de tranzacții de top în China, printre ai cărui clienți se numără companiile importante din domeniul tehnologiei Didi și Meituan.

Anunțul firmei sale a reaprins îngrijorările legate de o potențială reprimare de către Beijing a personalităților din domeniul financiar și tehnologic, directori chinezi dispărând brusc pentru perioade de timp fără nicio explicație.

Acțiunile companiei s-au prăbușit cu până la 50% la Hong Kong vineri, în urma acestei știri. Ultimele acțiuni au fost tranzacționate cu 29% mai puțin.

„Consiliul de administrație nu are cunoștință de nicio informație care să indice faptul că indisponibilitatea domnului Bao este sau ar putea fi legată de afacerile și/sau operațiunile grupului", a precizat firma în document.

Dispărut de două zile

Publicația chineză de știri de afaceri Caixin a citat surse care au declarat că personalul nu a reușit să-l contacteze timp de două zile, potrivit Al Jazeera.

Ziarul de afaceri a mai relatat că președintele firmei, Cong Lin, a fost reținut de autorități în septembrie anul trecut din cauza activității sale anterioare la banca de stat ICBC.

Cel puțin șase miliardari au dispărut în ultimii ani pentru perioade de timp după ce ar fi avut conflicte cu Partidul Comunist, potrivit revistei Forbes.

În mai multe cazuri, aceștia au fost suspectați că au fost prinși în capcana unor anchete de corupție, de taxe sau de alte abateri.

Lanț de dispariții misterioase

Printre absențele notabile se numără cea a fondatorului grupului Fosun, Guo Guangchang, care a fost numit Warren Buffet al Chinei, care a dispărut timp de câteva zile în 2015.

Omul de afaceri chinezo-canadian Xiao Jianhua a fost, de asemenea, dispărut în 2017. El fusese unul dintre cei mai bogați oameni din China și anul trecut a fost încarcerat pentru corupție.

La sfârșitul anului 2020, fondatorul Alibaba, Jack Ma, a dispărut și el din atenția publicului timp de trei luni, după ce a criticat autoritățile de reglementare a pieței. El urma să își listeze public firma de plăți digitale Ant Financial, ceea ce l-ar fi făcut, cel mai probabil, cel mai bogat om din China.

Bao Fan este văzut ca un titan al industriei tehnologice din China, după ce a făcut multe dintre tranzacțiile care au modelat economia de consum online a acestei țări.

El a fondat China Renaissance în 2005, după o carieră bancară la Morgan Stanley și Credit Suisse.