Oficialii Statelor Unite subliniază adesea că Rusia a eșuat în războiul său din Ucraina, citând eșecurile Moscovei pe câmpul de luptă și eșecul său de a captura Kievul într-o ofensivă fulger în urmă cu un an, potrivit Al Jazeera.

Tancuri Abrams M1A2Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele Joe Biden reiterează în mod regulat că SUA vor sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” pentru a respinge invazia Moscovei.

Componenta centrală a sprijinului american a fost ajutorul militar, umanitar și bugetar pe care administrația Biden l-a acordat Kievului.

Congresul SUA, care dictează bugetul guvernului federal, s-a mișcat rapid după invazia din 24 februarie 2022, pentru a autoriza miliarde de dolari pentru Ucraina, oferind Pentagonului, Departamentului de Stat și altor agenții resursele necesare pentru a continua să furnizeze asistență.

În martie, legislatorii americani au aprobat 13,6 miliarde de dolari pentru Kiev. Aceasta a fost urmată de 40 de miliarde de dolari în mai și de alte 12 miliarde de dolari în septembrie.

În decembrie, Congresul a adoptat un alt proiect de lege de finanțare guvernamentală care conținea un ajutor de 45 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Arme: Javeline, HIMARS-uri și tancuri

În ultimul an, administrația americană a anunțat zeci de pachete de ajutor militar pentru Ucraina - asistență despre care Pentagonul spune că este adaptată la nevoile de pe câmpul de luptă.

  • La începutul conflictului, rachetele antitanc Javelin fabricate în SUA s-au dovedit decisive în respingerea campaniei rusești pentru Kiev. Pe măsură ce Rusia și-a mutat atenția spre capturarea părților estice ale Ucrainei, Washingtonul și-a ajustat, de asemenea, asistența militară.
  • SUA au început să aprovizioneze forțele ucrainene cu obuziere și sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), ajutând Ucraina să recucerească orașul Herson, precum și părți semnificative din regiunea estică a Donbasului și din regiunea sudică a Harkovului.
  • Un sistem de apărare antiaeriană cu rachete Patriot a urmat în decembrie, pe măsură ce Rusia își intensifica atacurile asupra infrastructurii ucrainene.
  • Luna trecută, Biden a anunțat mai multe echipamente militare pentru Ucraina, inclusiv prima livrare de tancuri Abrams.

Președintele american Joe Biden a mers luni la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o vizită surpriză. Este prima deplasare a lui Biden în Ucraina, de la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape un an, fiind o surpriză, în condiţiile în care Casa Albă anunțase că preşedintele nu are de gând să meargă şi în Ucraina, cu ocazia vizitei sale în Polonia.

Președintele american Joe Biden s-a concentrat intens, în discuțiile cu Volodimir Zelenski, pe ceea ce s-ar putea întâmpla pe câmpul de luptă în lunile următoare, întâlnirea având loc într-o „conjuctură critică” - în timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă de primăvară, iar Ucraina speră să recupereze teritoriul confiscat în ultimele 12 luni, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, citat de CNN.

Urmărește ultimele evoluții din a 366-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.