O manifestație pro-război bizară a avut loc zilele trecute în Rusia, sute de persoane turnându-și apă rece în cap în semn de solidaritate cu forțele de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina.

Rusi turnandu-si apa in cap din galeataFoto: Ilya Naymushin / Sputnik / Profimedia

Momentul transmis de televiziunile rusești a fost sesizat de jurnalistul Francis Scarr de la BBC, unul dintre cei mai cunoscuți observatori ai mass-media rusă și cel care în urmă cu o zi a arătat dezamăgirea de la o televiziune din Rusia cu privire la faptul că europenii nu au înghețat în locuințe iarna aceasta, așa cum amenința propaganda Moscovei.

„O după-amiază bună, dragi spectatori. Astăzi prin acest eveniment suntem pregătiți să arătăm cât de puternic este poporul rus în spirit”, afirmă prezentatoarea evenimentului surprins de noua înregistrare video.

„Nu suntem speriați de vânt, de temperaturile sub zero grade sau apa rece. Astăzi îi susținem pe băieții care înfăptuiesc acte eroice în numele patriei noastre. Ei luptă pentru un viitor luminos pentru noi”, continuă aceasta discursul.

„Mulți oameni îi ajută pe cei implicați în această operațiune militară specială. Unii fac lumânări pentru tranșee, alții strâng ajutoare umanitare. Dar astăzi îi vom susține cu propriul act de eroism prin a ne turna apă rece pe noi și le vom arăta cât de invincibil este poporul rus și cât de puternici suntem”, mai spune femeia înainte ca oamenii să își toarne apă în cap din găleți.

Francis Scarr notează că momentul a avut loc în orașul Blagoveșcensk, fără a preciza însă dacă este vorba de localitatea din Orientul Îndepărtat rus sau cea cu același nume din Republica Bașchiria, aflată între Volga și Munții Urali.

În luna noiembrie a anului trecut pe canalele de Telegram din Rusia au apărut mai multe relatări ale soldaților bașchiri care au povestit condițiile îngrozitoare din armata rusă, acuzând incompetența comandanților, problemele cu echipamentele și numărul uriaș de pierderi înregistrate.

Urmărește ultimele evoluții din a 359-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.