Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, duminică, că este gata să demisioneze dacă președintele Volodimir Zelenksi va ordona demiterea acestuia, după ce surse citate de Ukrainska Pravda au spus că acesta ar urma să fie demis săptămâna viitoare, în contextul scandalul de corupție privind achizițiile pentru armată. Ministrul ucrainean al Apărării a promis de asemenea „audituri” interne.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărăriiFoto: Christophe Ena / AP / Profimedia

„Niciun oficial nu este pe scaun pentru totdeauna. Nici unul”, a spus Reznikov. „... Voi face ceea ce îmi sugerează șeful statului.”, potrivit Kyiv Independent.

Recunoscând că serviciile anticorupție din cadrul ministerului său „au eșuat în sarcinile lor”, Reznikov a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că a fost lansat un „audit intern al tuturor contractelor publice”, promițând și „un audit al asistenței tehnice internaționale” în timp ce Kievul primește din ce în ce mai multe armamente occidentale, potrivit AFP.

Declarația sa vine după ce în presa ucrainean a apărut informația că Oleksii Reznikov ar urma să fie demis săptămâna viitoare.

Potrivit surselor citate de Ukrainska Pravda, se pare că înlocuitorul lui Reznikov ar fi Kirilo Budanov, șeful serviciilor de informații militare, care a fost ținta a peste 10 tentative de asasinat.

O sursă a confirmat pentru Kyiv Independent că Reznikov este foarte probabil să fie înlocuit în viitorul foarte apropiat.

După demitere, Reznikov ar putea fi numit ministru al Justiției, deoarece „nimeni din Biroul prezidențial nu are nicio îndoială" că Reznikov ar trebui să rămână în guvern, notează Ukrainska Pravda.

Potrivit acestuia, Denis Maliuska, actualul ministru al Justiției, ar putea fi numit ambasador la o misiune diplomatică ucraineană în Europa.

Ministerul Apărării, în centrul unui scandal de corupție

Reznikov, în vârstă de 56 de ani, a ocupat funcția de ministru al apărării de când a fost numit la 4 noiembrie 2021, supervizând ministerul pe toată durata războiului de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei.

În acest timp, Reznikov a jucat un rol important în campania pentru obținerea și asigurarea ajutorului militar occidental care s-a dovedit a fi vital pentru rezistența Ucrainei împotriva Rusiei.

La sfârșitul lunii ianuarie, Ministerul Apărării a fost în mijlocul unui scandal de corupție de mare amploare care a dus la concedierea mai multor oficiali de rang înalt.

Ziarul ucrainean ZN.ua a relatat în urmă cu două săptămâni că Ministerul Apărării din Ucraina a achiziționat cantități mari de produse alimentare pentru armată la prețuri umflate. De atunci, Biroul Național Anticorupție din Ucraina a deschis o anchetă privind presupusele fapte.

Adjunctul lui Reznikov, Viaceslav Șapovalov, a fost demis la trei zile după apariția informațiilor în presă.

Audit privind achiziile făcute de armata ucraineană

La 31 ianuarie, Reznikov a declarat că un audit al procesului de achiziții publice al armatei a fost lansat la 29 iunie. Rezultatele inițiale din decembrie au arătat că sistemul de achiziții publice era deficitar.

La apariția scandalui, Reznikov a negat orice abatere, spunând că oricine a împărtășit documentele de achiziții a comis o infracțiune.