Poliţia norvegiană a anunţat vineri că intenţionează să îl interogheze în continuare pe Andrei Medvedev, fost comandant al grupului rus de mercenari Wagner, care a fugit luna trecută din Rusia în Norvegia după ce a luptat în războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Mercenari din cadrul grupului WagnerFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Medvedev, care în această săptămână a declarat pentru Reuters că face dezvăluiri pentru a contribui la aducerea în faţa justiţiei a celor care au comis crime, a predat poliţiei „unele materiale digitale”, a precizat într-un comunicat serviciul naţional de poliţie penală din Norvegia, Kripos.

Materialele sunt analizate, a adăugat Kripos, care este unitatea poliţiei norvegiene responsabilă cu investigarea crimelor de război.

Medvedev rămâne martor şi nu este obligat în vreun fel să stea de vorbă cu investigatorii, a precizat Kripos. Medvedev nu este suspectat de nimic altceva în afară de trecerea ilegală a frontierei. Fostul comandant a cerut azil în Norvegia.

„Medvedev lasă impresia că vrea să continue să spună mai multe” despre perioada petrecută la Wagner, a informat poliţia.

Au fost făcute de asemenea aranjamente de securitate pentru siguranţa lui Medvedev, prin măsuri „atât vizibile, cât şi nevăzute”, a adăugat poliţia, fără a oferi detalii.

Mercenarii Wagner luptă în Donețk

Forţele Wagner sunt blocate într-o luptă sângeroasă şi de uzură cu trupele ucrainene în regiunea Doneţk din estul Ucrainei.

În interviul pentru Reuters apărut miercuri, Medvedev a oferit ca exemplu un incident la care a asistat, când două persoane care nu doreau să lupte au fost împuşcate în faţa unor deţinuţi abia eliberaţi şi care s-au înrolat în gruparea Wagner.

Întrebat despre alte incidente la care a fost martor, el a spus că nu le poate comenta deocamdată, din cauza investigaţiilor poliţiei norvegiene.

Wagner a spus că Medvedev a lucrat într-o „unitate norvegiană” a grupului şi „a supus la rele tratamente prizonieri”.

„Fiţi atenţi, este foarte periculos”, a precizat grupul într-o declaraţie transmisă joi pe email către Reuters, reiterând comentarii anterioare despre Medvedev făcute de fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. (sursă Agerpres)

Urmărește ultimele evoluții din a 345-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.