Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile Leopard 2 ar putea fi operaţionale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va face instruirea şi apoi tancurile vor fi trimise la Kiev, relatează CNN.

Boris PistoriusFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Pistorius a declarat că decizia de miercuri de a trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina este „istorică", iar Germania va discuta despre alte livrări de sisteme de armament către Ucraina atât timp cât războiul va continua, scrie news.ro.

Cu toate acestea, este important „să nu devenim parte a războiului", a subliniat Pistorius, adăugând că decizia de a livra Leopard 2 nu este un motiv de bucurie.

Germania a anunţat miercuri, la şedinţa de guvern, că va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, după săptămâni de presiuni diplomatice în acest sens.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a vorbit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de a veni în parlament, pentru a răspunde întrebărilor deputaţilor.

Germania vrea să facă rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2

Scholz a precizat că obiectivul este de a crea rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 în Ucraina și că Germania va furniza 14 tancuri de acest tip din depozitele sale militare.

Germania, împreună cu SUA şi Marea Britanie, a trimis cele mai multe sisteme de armament în Ucraina, a subliniat Scholz, afirmând că Germania va fi în prima linie a sprijinului pentru Ucraina.

Toate deciziile de a trimite sisteme de armament au fost coordonate cu aliaţii, a precizat el în Bundestag.

Ambasada Rusiei în Germania a susținut miercuri că decizia Berlinului înseamnă că își abandonează „responsabilitatea istorică față de Rusia” care decurge din crimele naziste din al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

„Această decizie extrem de periculoasă duce conflictul la un nou nivel de confruntare și contrazice declarațiile politicienilor germani despre lipsa de voință a Republicii Federale Germania de a fi atrasă în el”, a spus ambasadorul Serghei Nechayev.

Ce sunt tancurile Leopard 2

Tancurile Leopard 2 sunt văzute ca un vehicul militar modern și crucial care ar consolida forțele ucrainene, în timp ce războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an.

Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, sunt deja în posesia tancurilor germane moderne Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations.

În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 răspândite în Europa, la diferite niveluri de funcționare. Cancelarul german Olaf Scholz a confirmat într-un comunicat remis presei că Germania a autorizat ca țările partenere să poată transfera tancuri Leopard Ucrainei, dacă doresc să facă acest lucru.

Anunțul său a venit la o zi după ce Polonia a transmis Berlinului o cerere oficială în acest sens, la aproape două săptămâni după ce guvernul de la Varșovia și-a exprimat intenția de a trimite o companie de 14 tancuri Leopard Ucrainei.

Caracteristicile tancului Leopard 2

  • Fiecare tanc are un tun de calibru de 120 mm și o mitralieră de 7,62 mm;
  • Poate atinge viteze de 70 km pe oră, sau 50 km pe oră când este off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie;
  • Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere, având o autonomie operațională de 300 de kilometri, și una „on road” de până la 500 de kilometri;
  • El beneficiază de un sistem de tragere cu infraroșu;
  • Posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.

De ce sunt importante tancurile Leopard 2 pentru Ucraina

Numărul mare de unități care se află deja în apropierea Ucrainei și cerințele de întreținere relativ reduse ale Leopardului în comparație cu alte modele îi determină pe experți să creadă că aceste tancuri ar putea ajuta rapid Ucraina.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și alți oficiali de rang înalt de la Kiev au numit explicit tancul Leopard 2 drept una dintre armele de care Ucraina are nevoie în numeroasele lor apeluri către Occident.

„Leopard 2 este un tanc de luptă principal modern (Mbt), bine protejat, cu senzori buni”, a declarat pentru CNN Jack Watling, cercetător principal în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute (RUSI).

„A fost proiectat inițial pentru a fi întreținut de către recruți și, prin urmare, este mai simplu de menținut în luptă decât alte modele NATO, cum ar fi Challenger 2. Există, de asemenea, o linie de producție existentă pentru a menține Leopardurile aprovizionate cu piese de schimb.”, argumentează el.

Leopard funcționează cu motorină, spre deosebire de tancurile americane Abrams, ceea ce face ca consumul de combustibil să fie mai eficient și reduce numărul de camioane de combustibil necesare pentru a le susține funcționarea.

Acestea sunt unele dintre motivele pentru care cei care criticau poziția Berlinului afirmau că tancurile Leopard 2 ar trebui să fie trimise în Ucraina, indiferent dacă SUA decid să trimită propriile tancuri M1 Abrams.

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina