Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că a testat capacitățile de atac ale fregatei Amiral Gorșkov în vestul Oceanului Atlantic, informează Reuters.

Fregata rusă „Amiral Gorşkov” este echipată cu racheta hipesonică ZirconFoto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Într-o declarație, ministerul rus al Apărării a precizat că fregata a efectuat o simulare pe calculator cu rachete hipersonice Zircon.

Rachetele Zircon au o rază de acțiune de 900 km și se pot deplasa cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, ceea ce face dificilă apărarea împotriva lor.

Ministerul rus al Apărăii nu a precizat că fregata a lansat o rachetă.

Tensiunile dintre Occident și Rusia au atins cel mai înalt punct din ultimii ani din cauza războiului din Ucraina.

Oficialii ruși au sugerat în mai multe rânduri că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear, cel mai mare din lume, dacă se va simți amenințată de sprijinul occidental pentru Ucraina.

Citește și:

Fragata Amiral Gorșkov, într-o călătorie lungă în Oceanul Atlantic

Marina Rusă a anunțat în primele zile ale anului că și-a trimis una dintre cele mai moderne nave de luptă, fregata Amiral Gorșkov, într-o călătorie lungă în Oceanul Atlantic, aceasta urmând să treacă apoi în Pacific și să ajungă în cele din urmă în Marea Mediterană, relatează Interfax și Reuters.

Ceremonia de intrare a navei în serviciul de luptă a avut loc pe 4 ianuarie sub conducerea președintelui rus Vladimir Putin, care a participat la festivități prin videoconferință.

Comandantul navei, Igor Krohmal, a spus că fregata a finalizat un ciclu complet de pregătire înainte de călătorie.

„Nava a fost încărcată cu focoase pentru rachetele Zircon și Kalibr, echipamente de apărare aeriană, torpile și artilerie. Echipajul navei este pregătit să îndeplinească sarcinile serviciului de luptă”, a spus Krohmal la ceremonia difuzată în direct de postul TV Rossiya-24.

Rusia susține că fregata va fi folosită pentru „menținerea stabilității regionale”

Șoigu a subliniat că nava este capabilă să provoace lovituri puternice și devastatoare împotriva „inamicului de pe mare și de pe uscat”, adăugând că rachetele Zircon pot atinge viteze de până la Mach 9 și pot trece de orice sistem de apărare aeriană cu rachete.

„Eforturile principale ale campaniei militare se vor concentra pe contracararea amenințărilor la adresa Rusiei, pe menținerea păcii și stabilității regionale împreună cu țările prietene”, a mai declarat Șoigu.

„După exerciții și antrenamente, echipajul va exersa folosirea armelor hipersonice și a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune în diferite condiții”, a mai spus ministrul rus al Apărării.

Racheta hipersonică Zircon face parte din noul arsenal de arme pe care Rusia susține că le-a dezvoltat și pe care președintele Vladimir Putin le-a descris în mod repetat ca fiind fără rival.

„La începutul lunii ianuarie a anului viitor, fregata Amiral Gorșkov din Flota Rusiei va intra în serviciul de luptă cu cele mai recente sisteme de rachete hipersonice Zircon care nu au analog în lume”, a subliniat din nou liderul de la Kremlin într-o ședință ce a avut loc la ministerul rus al Apărării în data de 21 decembrie a anului trecut.

Declarațiile sale au venit la câteva zile după ce Marina Rusă a anunțat că nava a sosit la baza navală din Severomorsk, un oraș din regiunea Murmansk aflată în nord-vestul Rusiei.

Fregata Amiral Gorşkov nu poate ajunge în Marea Neagră

În ciuda armamentului de temut pe care îl poartă, nava Amiral Gorşkov nu va schimba nimic în conflictul dintre Moscova şi ucraineni. Pentru că turcii au închis strâmtorile Bosfor şi Dardanele, conform Convenţiei de la Montreux, fregata rusă nu va putea ajunge în Marea Neagră şi va trebui să rămână în estul Mediteranei.

În aceste condiţii, i-ar fi imposibil să lanseze rachete spre Kiev, cu excepţia cazului în care Moscova ar alege deliberat ca acestea să traverseze teritoriile mai multor ţări membre NATO, ceea ce ar reprezenta o escaladare gravă. În plus, nu ar avea prea mult sens din punct de vedere operaţional, deoarece navele ruseşti din Marea Neagră îşi pot asuma singure misiunile de atac terestru.

Folosirea noii rachete hipersonice Zircon ar putea fi simbolică din punct de vedere politic, dar Forţele Aeriene Ruse au anunţat deja că au folosit în Ucraina racheta Kinjal, o rachetă hipersonică aeropurtată transportată de bombardiere.

În timpul lansării la apă a navei Amiral Gorşkov, Serghei Şoigu s-a declarat „încrezător” că racheta supersonică ar trece de „orice sistem antirachetă modern din prezent”. Nu ne putem aştepta decât ca, la un moment dat, în timpul desfăşurării fregatei, racheta să fie testată, scrie Le Figaro.

„Echipajul navei va efectua exerciţii cu arme hipersonice (referire la Zircon) şi cu rază lungă de acţiune (referire probabilă la o altă rachetă, Kalibr)”, a anunţat ministrul Şoigu.

Practic, racheta Zircon, care a intrat în serviciu la 4 ianuarie, este o rachetă hipersonică, deoarece viteza sa depăşeşte de cinci ori viteza sunetului - în acest caz, atinge chiar Mach 9, adică aproape 11.000 km/h. În acelaşi timp, ea poate avea o traiectorie complexă, spre deosebire de rachetele balistice convenţionale. Familia de rachete Kalibr este mai convenţională, versiunea terestră fiind echivalentul rusesc al rachetei americane Tomahawk. Utilizate deja în Ucraina, acestea au o rază de acţiune de 2.000-2.500 km (faţă de 1.000-1.500 km pentru Zircon).

În rest, prezenţa fregatei ruse în apropierea unor nave şi teritorii NATO este mai ales un factor de descurajare, la fel ca şi rolul atribuit vechilor crucişătoare şi distrugătoare ruseşti care au petrecut câteva luni în MEDOR începând cu 24 februarie. Iar dacă Amiral Gorşkov este, într-adevăr, nava amiral a marinei ruseşti, unicitatea sa relativă subliniază limitele acestei flote îmbătrânite, potrivit Le Figaro.

Citește aici cele mai importante informații din a 336-a zi a războiului din Ucraina