Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, afirmă că „factorul rus” va dispărea din politica maghiară odată ce Ucraina va învinge Rusia în război, relatează RBC Ucraina.

Peter Szijjarto si ministrul ucrainean de externe, Dmytro KulebaFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul ucrainean de Externe a făcut comentariile după ce a fost întrebat de către jurnaliștii de la RBC cu privire la țările europene care l-au surprins cel mai mult în acest an, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea țării sale pe 24 februarie.

„Am fost surprins de Uniunea Europeană în întregul său. A început pentru prima dată să finanțeze furnizarea de arme către o țară terță. UE a fost creată astfel încât să nu existe niciodată un război în Europa și ca, în loc să finanțeze apărarea, banii să meargă pentru a finanța comerțul, serviciile sociale și infrastructura”, a răspuns el.

„Ceea ce a făcut UE anul acesta nici măcar nu este o răsturnare de situație, este o revoluție. Multe țări m-au surprins cu ceva, și nu numai în Europa. Dar ar fi nedrept să spunem cine anume și, în același timp, să nu mai vorbim de alții”, a adăugat Kuleba.

Ce spune șeful diplomației ucrainene despre Ungaria

Întrebat dacă a fost surprins negativ de atitudinea Ungariei de după izbucnirea războiului, el a răspuns că:

„Nu am fost deloc surprins. Sunt surprins doar de faptul că sunt atât de deschiși cu declarațiile lor. Cea mai recentă declarație a lui Orbán este de genul: opriți furnizarea de arme și războiul se va opri”.

Vorbind despre amenințările repetate ale Budapestei că va bloca pachetele de sancțiuni pregătite de UE împotriva Rusiei, Dmitro Kuleba a afirmat că „în realitate, prejudiciul a fost doar în micile nuanțe legate sancțiuni, când ungurii au scos de pe listele de sancțiuni niște persoane fizice, afaceri”.

„În orice altceva... Aceasta este lupta lor cu Comisia Europeană, se luptă pentru banii lor și uneori în această luptă iau Ucraina ostatică. Și în plus, ideologic, există o coincidență în înțelegerea legilor istoriei dintre Orbán și Putin, motiv pentru care apar toate aceste afirmații și comentarii”, a mai afirmat șeful diplomației ucrainene.

„Nu am nicio preocupare strategică în acest sens pentru că după victoria Ucrainei factorul rus va dispărea din politica maghiară și se vor face alte declarații”, a conchis Dmitro Kuleba.

Urmărește ultimele evoluții din a 310-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.