Forțele ucrainene au făcut rost de sute de tancuri și alte vehicule militare în momentul în care soldații ruși s-au retras în fugă din teritoriile ocupate, dar multe dintre ele zac în hangare pentru că nu există piese de schimb, potrivit The Wahsington Post.

Blindat ucrainean din Bahmut, unde se duc lupte greleFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

De la începutul invaziei, Rusia a cheltuit peste 82 de miliarde de dolari pentru a întreține războiul. Suma reprezintă un sfert din bugetul anual al Federației Ruse, apreciază Forbes Ucraina.

Rusia a devenit, fără să vrea, cel mai mare furnizor de arme grele pentru Ucraina.

O cantitate semnificativă de echipamente pierdute de Federația Rusă a fost oferită forțelor armate ucrainene ca trofee, când s-au retras haotic, valoarea acestora fiind de aproximativ 2 miliarde de dolari, excluzând armele ușoare și muniția.

Piesele se găsesc greu

Tancuri de luptă, blindate de desant, transportoare, lansatoare de rachete sau alte vehicule militare ale rușilor, au fost reparate de Ukroboronprom, compania ucraineană de armament, pentru a fi trimise la luptă împotriva foștilor proprietari.

Vehiculul de luptă al infanteriei BMP-3, înarmat cu un tun principal de 100 mm și un tun automat de 30 mm, a fost unul dintre puținele de acest tip pe care armata ucraineană le-a capturat de la ruși de la începutul invaziei.

Dar în urmă cu aproximativ o lună, după săptămâni în care a fost operat de soldații ucraineni, motorul și sistemul de alimentare cu combustibil au început să se defecteze.

De atunci, nu a mai fost trimis în acțiune, acesta fiind blocat la un șantier de reparații din regiunea ucraineană Harkov.

Mai multe tancuri și astfel de vehicule zac în hangare pentru că ucrainenii trebuie să se luptă și ca să găsească piesele necesare pentru a le repara, așa cum este cazul batalionului de întreținere al Brigăzii 14 Mecanizate Separate, care nu a reușit să găsească piesele de care are nevoie pentru BMP-3.

E nevoie de o bază de date cu piese de schimb

Acesta nu poate fi reparat cu piese la vehicule ucrainene similiare, iar Ruslan, comandantul batalionului de întreținere, spune că ar fi bună o bază de date comună unde să fie trecute toate piesele compatibile între brigăzi pentru că în felul acesta ar economisi timp.

În regiunea Donețk, Vadmm Ustimenko, care face parte din Brigada 25 de Asalt Aeropurtat din Ucraina, a declarat că a schimbat tancurile „de șase sau șapte ori" în ultimele șapte luni, deoarece acestea au nevoie adesea de reparații. În prezent, el luptă într-un tanc T-80 - printre cele mai bune modele din arsenalul ucrainean.

Brigada 25 a fost prima unitate care a intrat în orașul Izium după ce forțele rusești s-au retras în grabă din regiunea Harkov în septembrie, lăsând în urmă o cantitate extraordinară de tancuri și transportoare blindate de trupe.

Tancuri multe capturate, puține funcționale

Chiar dacă au capturat foarte multe tancuri, foarte puține dintre acestea erau operaționale, a povestit militarul ucrainean. Pe cele bune le puteai numără pe degete, 30% dintre cele care au funcționat au avut nevoie de ceva reparații, iar mai bin de jumătate aveau nevoie de foarte multă muncă.

Adesea, cea mai dificilă parte a reparației unui vehicul rusesc este pur și simplu identificarea problemei, a spus Ruslan. Multe tancuri au fost confiscate în zona din jurul orașului Kupiansk în timpul contraofensivei ucrainene de la Harkov.

Fiecare brigadă are o unitate de recunoaștere tehnică dedicată căutării pe câmpul de luptă a vehiculelor și echipamentelor abandonate, pentru a le tracta apoi la hangare.

Penele dese de curent pun în dificultate repararea în timpul util a vehiculelor deoarece un generator nu face față pentru a readuce la viață echipamentele, iar acesta este un obiectiv al lui Putin, susține Ruslan.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro