Soldații ucraineni au distribuit o nouă înregistrare video în care arată cum un tanc T-64BV al lor dă lovitura de grație unui tanc rusesc pe care l-a scos din acțiune în timpul luptelor din estul țării.

Soldatii ucraineni se amuza de distrugerea tancului rusescFoto: Captura video

Înregistrarea video arată cum tancul ucrainean dă puțin înapoi, își reglează ținta la instrucțiunile comandantului și apoi scoate definitiv din uz tancul rusesc care deja era în flăcări, în amuzamentul soldaților Kievului care se filmează cu explozia spectaculoasă în fundal.

Nu este tocmai clar unde a fost filmată înregistrarea, unele informații care circulă pe rețelele de socializare afirmând că momentul a fost surprins în timpul luptelor de pe axa Rubijne, un oraș din regiunea Lugansk, în timp ce Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, susține că distrugerea tancului a avut loc în zona orașului Svitlodarsk din Donețk.

Deși nu la fel de vechi ca „dinozaurul” T-62 pe care armata rusă l-a aruncat în luptă încă din luna mai, nici tancul T-64 intrat în serviciul forțelor armate sovietice tot în anii '60 nu este tocmai un vehicul de luptă modern.

Însă varianta „BV” văzută în înregistrarea video este un model modernizat recent de industria de armament ucraineană, compania de stat Ukroboronprom anunțând în 2019 că fabrica sa din Liov a livrat peste 100 de astfel de tancuri modernizate forțelor armate ale țării.

Cum au modernizat ucrainenii tancul T-64

Printre îmbunătățirile aduse s-au numărat dotarea înregului echipaj cu echipamente de vedere cu infraroșu, blindaj reactiv pentru turela tancului, o unitate de navigație prin satelit și un radio digital dezvoltat sub licență de la Motorola care asigură comunicațiile până la o distanță de 70 de kilometri.

De altfel, blindajul reactiv al tancului este clar vizibil în înregistrarea video. În aceasta nu se vede însă ce model de tanc rusesc a scos din acțiune T-64BV-ul ucrainenilor, însă judecând după dimensiunea șasiului, pare să fi fost un tanc principal de luptă.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare mai devreme în cursul lunii decembrie a surprins de asemenea cum un T-64BV a distrus dintr-un singur foc un tanc rusesc într-o luptă 1 la 1.

Deși numărul exact al tancurilor T-64BV aflat în dotarea forțelor armate ucrainene nu este cunoscut, în depozitele militare ale țării se aflau 1.000 de tancuri T-64, varianta fără modernizări a vehiculului de luptă.

Urmărește ultimele evoluții din a 308-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.