​Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt „fake news”, a scris marţi pe Twitter premierul ungar Viktor Orban, citat de MTI și Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Britta Pedersen / DPA / Profimedia Images

„Toate ştirile de azi vorbeau despre cum s-a opus Ungaria asistenţei financiare pentru Ucraina. Acestea sunt 'fake news' ('ştiri false'). Ungaria este pregătită să ofere asistenţă financiară Ucrainei, pe bază bilaterală. Niciun veto, niciun şantaj”, a postat premierul ungar.

„Vrem să convingem, totuşi, statele membre ale UE că datoria comună a UE nu este soluţie. Dacă vom continua să mergem în jos spre o comunitate a datoriei, nu ne vom mai putea întoarce. Noi ne imaginăm un alt fel de viitor pentru Europa. Unul construit pe state membre puternice, în locul unor mormane uriaşe de datorie comună”, a adăugat Viktor Orban.

Comentariile lui Orban vin după ce Cehia a anunțat mai devreme în cursul zilei de marți că Ungaria s-a opus prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană.

Guvernul de la Praga a mai precizat că din acest motiv Uniunea Europeană va căuta acum o soluţie - cu sprijinul restului statelor din blocul comunitar - pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev.

UE va căuta o soluție alternativă pentru a sprijini Ucraina pe timpul iernii

„Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie”' 2023, a declarat ministrul finanţelor ceh, Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, la încheierea unei scurte dezbateri pe această temă care a avut loc la reuniunea miniştrilor europeni de resort (ECOFIN), la Bruxelles.

Opoziţia Ungariei, singurul din cei 27 de membri ai UE care respinge acest ajutor, se produce în contextul negocierii altor dosare care afectează Budapesta: aprobarea planului de recuperare pentru această ţară central-europeană şi îngheţarea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept.

La sfârșitul lunii trecute Ungaria a blocat și organizarea unei reuniuni comune NATO-Ucraina în cadrul summitului alianței ce a avut loc la București.

„Să sperăm că va fi pace cât mai curând și apoi se poate discuta din nou aceasta problemă”, a declarat la momentul respectiv ministrul ungar al Externelor, Peter Szijjarto.

Urmărește ultimele evoluții din a 286-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.