Ungaria nu a renunțat la veto-ul său în privința comisiei NATO-Ucraina, nici la reuniunea Alianței de la București. Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó și-a motivat decizia, afirmând că aceasta este o politică a Budapestei de mai mulți ani de zile.

Peter SzijjartoFoto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Comentariile sale vin după ce Financial Times a scris luni dimineața că șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba se va întâlni cu miniștrii de Externe ai țărilor participante la summitul NATO la o cină separată din cauză că Budapesta nu a dorit ca el să participe la o sesiune formală a reuniunii ce durează două zile.

„Ajung la Consiliul Miniștrilor de Externe ai NATO. Mai mulți oameni au încercat să întrebe despre articolul senzațional al Financial Times. Ei scriu că am împiedicat convocarea reuniunii oficiale a Comitetului NATO-Ucraina. Nu este nimic nou sau surprinzător cu privire la noi”, a scris într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

„Am spus clar cu ani în urmă că nu vom contribui la convocarea acestui organism până când Ucraina nu redă drepturile maghiarilor din Transcarpatia. Nu am ridicat această întrebare de când a izbucnit războiul și nici nu intenționăm să facem asta”, a adăugat el.

„Să sperăm că va fi pace cât mai curând și apoi se poate discuta din nou aceasta problemă”, a conchis el.

Ce spune Ucraina despre poziția Ungariei

„După cum știți, Ungaria a blocat întâlnirile Comisiei Ucraina-NATO peste nivelul ambasadorilor din 2017. Pentru a depăși oficial vetoul Ungariei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, organizează o întâlnire separată a miniștrilor de Externe ai NATO și Ucrainei. Dmitro Kuleba și colegii săi străini vor discuta la această întâlnire despre asistența militară suplimentară acordată Ucrainei și refacerea infrastructurii energetice ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko.

Site-ul de știri Ukrainean Truth amintește că în primele săptămâni ale invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie Ungaria și-a suspendat dreptul de veto, motiv pentru care Dmitro Kuleba a fost invitat și a participat la reuniunile oficiale ale NATO, la fel ca Oleksii Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev.

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev insistă însă că este incorect să se vorbească despre o reînnoire a „blocadei” Budapestei la adresa sa întrucât aceasta nu s-a oprit de fapt iar întâlnirile anterioare s-au desfășurat în formate speciale, care trebuiau găsite pentru a ocoli vetoul maghiar.

Péter Szijjártó participă la summitul NATO de la București după ce săptămâna trecută acesta s-a deplasat din nou în Rusia unde a participat la o reuniune a industriei nucleare rusești.

Urmărește ultimele evoluții din a 279-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.