Un al treilea aerodrom rusesc a fost incendiat marți în urma unui atac cu dronă, la o zi după ce Ucraina a demonstrat o nouă capacitate aparentă de a pătrunde la sute de kilometri adâncime în spațiul aerian rusesc prin atacuri asupra a două baze aeriene rusești, potrivit Reuters.

Explozie la aerodromul EngelsFoto: Captura video

Oficialii din orașul rus Kursk, situat la nord de Ucraina, au publicat imagini cu fum negru deasupra unui aerodrom în primele ore ale zilei de marți, după ultima lovitură. Guvernatorul a declarat că un rezervor de stocare a petrolului a luat foc, dar nu au existat victime.

Aceasta a venit la o zi după ce Rusia a confirmat că a fost lovită la sute de kilometri de Ucraina de ceea ce a spus că sunt drone din epoca sovietică - la baza aeriană Engels, unde se află flota de bombardiere strategice a Rusiei, și în Ryazan, la câteva ore de mers cu mașina de Moscova.

Kievul nu a revendicat în mod direct responsabilitatea pentru aceste lovituri, dar le-a sărbătorit totuși.

„Dacă Rusia apreciază că incidentele au fost atacuri deliberate, probabil că le va considera ca fiind unele dintre cele mai semnificative eșecuri de protecție antiaeriană de la invazia sa în Ucraina”, a declarat marți Ministerul britanic al Apărării.

New York Times, citând un oficial ucrainean de rang înalt, a declarat că dronele implicate în atacurile de luni au fost lansate de pe teritoriul ucrainean, iar cel puțin unul dintre atacuri a fost realizat cu ajutorul forțelor speciale din apropierea bazei.

Ucraina nu recunoaște niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei. Întrebat despre lovituri, ministrul Apărării, Oleski Reznikov, a repetat o glumă de lungă durată, dând vina pe neglijența cu țigările. „Foarte des rușii fumează în locuri unde este interzis să fumezi”, a spus el.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksi Arestovici a mers mai departe, menționând că Engels este singura bază rusă complet echipată pentru flota de bombardiere uriașe pe care Moscova a folosit-o pentru a ataca Ucraina.

„Ei vor încerca să le disperseze (avioanele strategice) pe aerodromuri, dar asta complică operațiunea împotriva Ucrainei. Ieri, datorită fumatului lor nereușit, am obținut un rezultat foarte mare”, a declarat el.

Avarierea avioanelor de război a provocat nemulțumiri și în rândul bloggerilor militari ruși, ale căror postări pe rețelele de socializare pot oferi o fereastră către starea de spirit din Rusia cu privire la desfășurarea războiului.

„Și eu, un civil naiv și prost, credeam că avioanele sunt ținute sub adăposturi de beton în timpul războiului, nu?”, a scris Vladlen Tatarski. „Se pare că dronele mici, al căror pericol a fost atât de neglijat, pot ataca avioanele strategice.”, a mai scris el.

Uriașele bombardiere Tupolev cu rază lungă de acțiune pe care Rusia le amplasează la Engels reprezintă o parte importantă a arsenalului său nuclear strategic, similar cu B-52-urile desfășurate de Statele Unite în timpul Războiului Rece. Rusia le-a folosit în campania sa din octombrie pentru a distruge rețeaua de energie a Ucrainei cu valuri aproape săptămânale de lovituri cu rachete.

Baza Engels, situată în apropierea orașului Saratov, se află la cel puțin 600 km de cel mai apropiat teritoriu ucrainean.

Pe același subiect: