Atacurile asupra unor aerodromuri din interiorul Rusiei vor avea o puternică lovitură psihologică, au declarat marți înalți oficiali occidentali, afirmând că acest lucru înseamnă că Moscova va trebui să se gândească mult mai atent la modul în care își va menține în siguranță bombardierele cu rază lungă de acțiune, scrie Reuters.

Lovitura ucrainenilor pe o baza aeriana ruseascaFoto: Colaj foto

Baza aeriană Engels, situată în apropierea orașului Saratov și la cel puțin 600 km de cel mai apropiat teritoriu ucrainean, și alte două aerodromuri au fost lovite în ultimele două zile de atacuri cu drone. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri, dar le-a sărbătorit, iar Rusia a ripostat cu un „atac masiv asupra sistemului de control militar al Ucrainei”.

Înalții oficiali occidentali, care au vorbit sub protecția anonimatului, au declarat că aceste lovituri au fost cele mai profunde în interiorul Rusiei de la invazia acesteia în Ucraina, la 24 februarie.

„Dacă ar fi fost ei (ucrainenii)... arată că pot opera în Rusia în voie, iar acest lucru îi va îngrijora profund pe ruși”, a declarat un oficial. „Din punct de vedere psihologic, cred că dă o lovitură”.

Oficialii au declarat că la baza Engels Rusia își păstra bombardierele strategice cu rază lungă de acțiune, dar că acum va trebui să se gândească să le mute.

„Ar putea avea ca efect plasarea acestor bombardiere în locații dispersate”, a spus oficialul. „Cu siguranță îi face pe ruși să fie mai puțin încrezători... (că) oriunde sunt în siguranță”, mai spun ei.