Kremlinul a declarat luni că o plafonare a prețului petrolului rusesc impusă de Occident ar destabiliza piețele energetice mondiale, dar nu va afecta capacitatea Moscovei de a-și susține „operațiunea militară” din Ucraina, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia pregătește modul în care va răspunde la inițiativa G7 și a aliaților de a plafona prețul petrolului rusesc.

"Rusia și economia rusă au capacitatea necesară pentru a satisface pe deplin nevoile și cerințele operațiunii militare speciale", a declarat luni Peskov reporterilor, întrebat dacă plafonarea prețurilor va afecta campania militară a Rusiei în Ucraina.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune militară specială".

Peskov a adăugat că plafonarea prețurilor ar „destabiliza complet" piețele globale de energie și le-a spus europenilor că ar trebui să se pregătească pentru prețuri mai mari.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului din Europa, a crescut luni cu 1,7%, la 87,01 dolari pe baril, în urma deciziei Uniunii Europene de a adopta plafonul de preț pentru petrolul rusesc, care interzice, de asemenea, asigurătorilor europeni să ofere polițe de acoperire pentru petrolierele care transportă petrol rusesc la prețuri peste prag.

Prețul petrolului rusesc a fost plafonat

Luni a intrat în vigoare o plafonare a prețului la petrolul rusesc transportat pe mare de către Grupul celor Șapte state puternic industrializate, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA, în timp ce Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, deși Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va trebui să reducă producția.

Națiunile G7 și Australia au convenit vineri un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, după ce membrii Uniunii Europene au convins Polonia, care dorea un preț și mai mic. Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume.

Rusia nu va exporta petrol în cadrul plafonului de preț impus de Occident, chiar dacă Moscova va trebui să accepte o scădere a producției, a declarat duminică cel mai important om de încredere al lui Vladimir Putin din domeniul energiei, citat de Reuters.

Vicepremierul rus Alexander Novak a calificat această decizie drept o interferență grosolană care contravine regulilor comerțului liber și care va destabiliza și mai mult piața.

„Lucrăm la mecanisme care să împiedice utilizarea unui instrument de plafonare a prețurilor, indiferent de nivelul stabilit, deoarece o astfel de interferență ar putea destabiliza și mai mult piața", a declarat vicepremierul rus Alexander Novak.

Rusia a acumulat în secret o flotă de peste 100 de petroliere vechi pentru a ajuta la eludarea restricțiilor occidentale privind vânzările de petrol.

Urmărește ultimele evoluții din a 285-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.