Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi, adresându-se participanţilor la cel de-al 10-lea Congres al judecătorilor ruşi, integrarea sistemelor juridice ale regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk (ambele din est), Herson şi Zaporojie (din sud), anexate în septembrie.

Vladimir PutinFoto: Alexei Babushkin / AFP / Profimedia

„În urma referendumurilor şi îndeplinind voinţa a milioane de oameni, patru noi regiuni au fost integrate în Rusia: Doneţk şi Lugansk, Zaporojie şi Herson. În aceste teritorii este planificată crearea de tribunale federale”, li s-a adresat Putin delegaţilor la congres, relatează Agerpres.

„Curtea Supremă, împreună cu alte organisme ale comunităţii juridice, are mult de lucru pentru a forma noile instanţe şi a le integra în sistemul juridic rusesc cât mai repede posibil”, a spus el.

Este vorba de un volum mare de muncă legat nu numai de selecţia componenţei tribunalelor, inclusiv judecători şi angajaţi, ci şi de construcţia de noi sedii şi de asigurarea tehnico-materială care să garanteze funcţionarea instanţelor, a mai susținut preşedintele rus.

„Iar aceasta trebuie făcut în cel mai scurt timp posibil, pentru ca cetăţenilor care locuiesc în aceste teritorii să li se garanteze dreptul constituţional la protecţie juridică. Sunt sigur că instanţele vor fi în măsură să îndeplinească această sarcină”, a adăugat Putin.

În septembrie, liderii pro-ruşi din aceste patru regiuni ucrainene i-au cerut oficial lui Vladimir Putin să încorporeze teritoriile respective în Federaţia Rusă, după aşa-zise referendumuri de anexare, calificate drept o „farsă” de către Kiev şi, practic, de întreaga comunitate internaţională.

Putin a oficializat anexarea celor patru regiuni ucrainene prin semnarea, la 30 septembrie, a unor „tratate de unire” cu Rusia.

___