Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale acesteia împotriva atacurilor rusești care se apropie, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării pentru reporteri, potrivit CNN.

Radarul sistemului PatriotFoto: Raytheon

„Toate capacitățile sunt pe masă”, a spus oficialul când a fost întrebat dacă SUA se gândește să trimită baterii Patriot în mod special în Ucraina. „Patriot este una dintre capacitățile de apărare aeriană care este luată în considerare", a adăugat oficialul.

Sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot („Phased Array Tracking Radar to Intercept of Target) este conceput pentru a contracara și distruge rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune, avioanele avansate și rachetele de croazieră care se apropie.

Apărarea aeriană a Ucrainei este "„prioritatea principală” a SUA, a adăugat oficialul.

„Analizăm toate capacitățile posibile care ar putea ajuta ucrainenii să reziste atacurilor rusești, astfel încât toate capacitățile sunt pe masă și analizăm ce pot face Statele Unite, analizăm ce pot face aliații și partenerii noștri și analizăm combinații de capacități care ar fi utile”, a adăugat oficialul.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat marți NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot și a calificat alianța drept o „entitate criminală”, potrivit Reuters.

„Dacă, așa cum a lăsat să se înțeleagă (secretarul general al NATO, Jens) Stoltenberg, NATO ar furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personalul NATO, aceștia ar deveni imediat o țintă legitimă a forțelor noastre armate”, a scris Medvedev pe aplicația de mesagerie Telegram.

Din mesajul său nu a reieșit clar dacă se referea la sistemele Patriot, la forțele ucrainene sau la faptul că personalul NATO ar deveni o țintă.

Urmărește ultimele evoluții din a 279-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.