Forțele Aeriene ale Ucrainei au declarat miercuri că vor „face totul” pentru a ajuta investigația privind racheta care a căzut miercuri seara în Polonia, ucigând două persoane în apropiere de granița cu Ucraina, relatează CNN.

Yurii IhnatFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Ceea ce s-a întâmplat a fost că Forțele de Apărare Aeriană respingeau atacul”, a declarat Yurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

„Ceea ce s-a întâmplat apoi, fie că a fost o rachetă rusească, fie că acestea au fost rămășițele ambelor rachete căzând, asta trebuie inspectat la locul respectiv. Și asta se întâmplă acum”, a adăugat el.

El a amintit și de situația de la sfârșitul lunii octombrie când o rachetă rusească interceptată de forțele Kievului a căzut pe teritoriul Republicii Moldova, afirmând că incidentul de marțea aceasta este unul „cu adevărat rezonant”, dar că nu este prima oară când se întâmplă un asemenea accident.

„Noi milităm pentru o examinare în comun a incidentului cu racheta care a căzut în Polonia”, a declarat și Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei.

NATO își reafirmă sprijinul pentru Ucraina

Comentariile oficialilor de la Kiev vin după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri presa din Statele Unite a scris că președintele Joe Biden i-a informat pe aliații NATO că racheta care a căzut pe teritoriul Poloniei ar proveni de la un sistem de apărare aeriană al ucrainenilor.

Ulterior, președintele polonez Andrzej Duda a declarat că racheta căzută la granița cu Ucraina a fost „probabil un incident nefericit”.

„Din informațiile pe care le avem noi și aliații noștri, a fost o rachetă S-300 fabricată în Uniunea Sovietică, o rachetă veche și nu există nicio dovadă că a fost lansată de partea rusă. Este foarte probabil că a fost lansată de apărarea antiaeriană ucraineană”, a declarat el.

Într-o conferință de presă susținută imediat după reuniunea de urgență a NATO convocată ca urmare a incidentului de marți seara, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a afirmat la rândul său același lucru.

Stoltenberg a subliniat însă că Ucraina nu este de vină pentru incident, oficialul NATO plasând responsabilitatea asupra Rusiei, despre care a spus că își continuă războiul ilegal de agresiune.

Jens Stoltenberg a subliniat de asemenea că incidentul nu a afectat în niciun fel angajamentul aliaților din NATO de a susține în continuare Ucraina în „dreptul său la autoapărare”.

Urmărește ultimele evoluții din a 266-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.