10 iranieni care antrenau soldați ruși au fost uciși în lovituri ucrainene în războiul dintre Rusia și Ucraina în ultima săptămână, a declarat vineri un oficial ucrainean pentru agenția de știri KAN, citată de Jerusalem Post.

Soldatii rusi invată să folosească o dronă adaptată să care o grenadă - Războiul din UcrainaFoto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

Raportul vine în contextul în care oficialii americani și ucraineni avertizează că iranienii îi antrenează pe ruși pentru a folosi drone iraniene în Crimeea.

Centrul Național de Rezistență Ucraineană a susținut miercuri că instructori iranieni supraveghează forțele rusești care lansează drone kamikaze din interiorul teritoriului ucrainean anexat.

„Rușii au dus instructori iranieni pe teritoriul regiunii Herson ocupate temporar și în Crimeea pentru a lansa drone kamikaze Shahed-136”, a susținut organismul guvernamental.

Aceștia i-ar învăța pe ruși cum să folosească dronele kamikaze și monitorizează direct lansarea de drone asupra țintelor civile ucrainene, inclusiv loviturile asupra orașelor Nikolaev și Odesa.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă dr. Pat Ryder a declarat joi că „iranienii au fost pe teren în Ucraina pentru a ajuta Rusia în operațiunile cu drone de acolo”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat joi, în timpul unei conferințe de presă, că instructorii iranieni au operat în Crimeea.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ale forțelor armate ucrainene a declarat vineri că Ucraina a reușit să doboare 85% din dronele kamikaze iraniene lansate de Rusia, potrivit Ukrinform.

_______

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro