Direcția principală de informații a ainisterului ucrainean al apărării spune că oferă 100.000 de dolari recompensă pentru prinderea lui Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donețk, care ar fi plecat să lupte în războiul din Ucraina, transmite Ukrainska Pravda.

Igor GhirkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

"Se știe că unul dintre cei mai cunoscuți teroriști ruși a decis să-și reia implicarea în războiul împotriva statului nostru”, a scris GRU pe canalul său de Telegram, reamintind că Ghirkin a fost ministru al apărării în autointitulata Republică Populară Donețk.

SBU și Procuratura Generală au deschis acum mai multe dosare împotriva lui Ghirkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului din 2014 în regiunea Donbas, pentru activități teroriste, tortură, crimă și încălcarea suveranității statului.

De asemenea, el este căutat la nivel internațional de către Olanda pentru doborârea avionului civil Boeing 777 MH17.

Igor Ghirkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, a fost trimis pe frontul din Ucraina, ca adjunct al comandantului de batalion, a declarat propagandistul și jurnalistul de război rus Maksim Fomin, potrivit Kyiv Independent, citând Unian.

Ghirkin nu a mai postat nimic pe rețelele de socializare din 10 octombrie, însă soția lui Ghirkin a postat o fotografie cu el în uniformă militară pe 15 octombrie și a adăugat că acesta este bine.

Rob Lee, cercetătorul și analistul militar de la Foreign Policy Research Institute, spune, citând un canal rusesc de Telegram, că el ar fi plecat cu o unitate de voluntari ruși.