Generalul american în retragere Ben Hodges, un fost comandant al armatei americane în Europa, a declarat că o înfrângere a Rusiei în Lîman după ce Vladimir Putin a semnat, cu mare pompă vineri, decretele de anexare a patru regiuni ucrainene, printre care și Donețk, ar fi o „umilire politică și militară majoră” pentru liderul rus. Ceea ce s-a și întâmplat. Forțele ucrainene au intrat în Lîman, iar Ministerul rus al Apărării a spus că și-a retras trupele.

Vladimir Putin a anunțat anexarea celor patru regiuni ale UcraineiFoto: Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia Images

Potrivit lui Ben Hodges, faptul că Putin a pierdut Lîman scoate în evidență că revendicarea celor patru regiuni este „ilegitimă și nu poate fi pusă în aplicare”.

Pierderea orașului Lîman în fața armatei Ucrainene este un nou regres pentru armata rusă după ce a suferit mai multe eșecuri militare de la începutul lunii septembrie și lansarea contraofensivei de la Kiev în sudul și estul Ucrainei.

Este extrem de umilitor pentru Kremlin că forțele sale armate nu au reușit să ocupe în întregime teritoriul regiunii Donețk, unde separatiștii pro-ruși luptă din 2014 împotriva guvernului ucrainean și pe care Putin a folosit-o drept pretext pentru invadarea Ucrainei.

În punctul său de maxim, armata rusă reușise să cucerească în luna iunie în jurul a 60% din teritoriul acestei regiuni ucrainene, după care frontul s-a stabilizat în contextul în care Rusia și-a transferat forțele în Lugansk pentru ofensiva de acolo și în Herson pentru a întări apărarea Hersonului.

Dar acum umilirea merge mai departe.

Vladimir Putin și-a luat o palmă peste față extrem de usturătoare sâmbătă după teatrul de imagine de vineri când cu mare fast - și concerte după - liderul de la Kremlin a semnat decretele de anexare după o serie de referendumuri false.

În sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului plină de deputați, miniștri, membri ai Bisericii Ortodoxe ruse, președintele Vladimir Putin a scandat „Rusia” în aplauzele auditoriului după ce a semnat decretele de anexare.

„Oamenii care locuiesc în Lugansk, Donețk, regiunea Herson și regiunea Zaporojie devin compatrioții noștri pentru totdeauna”, a spus Putin.

„Ne vom apăra pământul cu toată puterea și toate mijloacele noastre”, a spus el, cerând „regimului de la Kiev să înceteze imediat ostilitățile și să revină la masa negocierilor”.

Putin foarte emoționat, dar dârz, cu lacrimi pe obraz, a spus apoi în Piața Roșie că „Victoria va fi a noastră!”.

Sâmbătă, a doua zi după „ziua istorică, a adevărului și a justiției", trupele sale se retrăgeau cu coada între picioare pentru a fi încercuiți la Lîman, regiunea Donețk.

De ce este importantă cucerirea orașului Lîman

Rusia a folosit Lîman ca centru logistic și de transport pentru operațiunile sale din nordul regiunii Donețk. Căderea sa este cel mai mare câștig pe câmpul de luptă al Ucrainei de la contraofensiva fulgerătoare din regiunea Harkov de luna trecută.

Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al forțelor din est ale Ucrainei, a spus că recuperarea Lîmanului este importantă pentru eliberarea Donbasului.

"Lîman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonetsk și este foarte important din punct de vedere psihologic", a spus Cherevatyi.

„Dacă inamicul reușește să ia Lîman, dacă inamicul reușește să ajungă la Svatove, atunci chiar dacă între timp forțele noastre iau Bakhmut, acest lucru nu va avea niciun beneficiu pentru forțele noastre”, a spus Igor Girkin, sancționat de SUA și UE, un fost ofițer FSB implicat în doborârea zborului 17 Malaysia Airlines în 2014, subliniind că forțele ruse de lângă Bakhmut sunt în pericol de a fi învăluite de cele mai recente avansuri ucrainene, potrivit Yahoo News.

Odată ce ucrainenii iau Lîman, probabil că vor captura un număr semnificativ de prizonieri de război ruși, precum și alte echipamente de război abandonat, binevenite pentru efortul de război ucrainean și o repetare virtuală a scenelor de la Harkov.

De asemenea, anexarea la Rusia a Zaporojie este absurdă având în vedere că forțele ucrainene controlează în prezent capitala regională de acolo.

Anexarea regiunilor de către Putin oricum nu schimbă prea multe pe teren

Un ofițer ucrainean superior de informații militare a declarat pentru Yahoo News că tentativa lui Putin de anexare a celor patru regiuni nu schimbă nimic. „Am avut Crimeea ocupată din 2014, dar acest fapt nu ne-a schimbat strategia”, a spus ofițerul. „Luptăm pentru existența noastră, pentru victoria noastră asupra inamicului, indiferent dacă numesc sau nu teritorii ocupate Rusia sau Timbuktu”.

Indiferent de liniile imaginare pe care Vladimir Putin le-ar trasa pe harta Ucrainei, a spus oficialul, forța armelor ucrainene va decide rezultatul acestui război. Și Washingtonul semnalează că, dacă este ceva, doar investește mai mult în longevitatea și coeziunea Ucrainei ca stat independent.

„Propaganda Rusiei în Ucraina nu schimbă nici măcar politica SUA”, a spus un diplomat american. „Oferirea de asistență suplimentară de securitate din partea SUA, nu doar acum, ci pentru viitorul apropiat, este un mesaj puternic că SUA vor continua să fie alături de Ucraina.”

Citește și: