Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat marți că Statele Unite și aliații săi „nu vor recunoaște niciodată” anexarea de către Rusia a teritoriilor din Ucraina, relatează AFP.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Susan Walsh / AFP / Profimedia

"Noi și multe alte țări am spus clar. Nu vom recunoaște, nu vom recunoaște niciodată anexarea teritoriului ucrainean de către Rusia", a declarat Blinken la o conferință de presă, în timp ce Rusia și autoritățile regiunilor pe care le ocupă în Ucraina au afirmat că, potrivit rezultatelor parțiale, peste 97% din voturi au fost în favoarea alipirii.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a scris și el pe Twitter că ”Referendumurile false organizate de Rusia nu au legitimitate şi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional. Aceste teritorii fac parte Ucraina”.

Rezultatele preliminare în cele patru regiuni în care s-a desfășurat referendumul de anexare la Rusia, potrivit Ria Novosti:

în regiunea Zaporojie au votat „pentru” - 98,19% (după procesarea a 18% din voturi);

în Donețk au votat „pentru” - 98,27% (20,64% din voturi);

în Lugansk au votat „pentru” - 97,83% (21,11% din voturi);

în regiunea Herson au votat „pentru” - 97,63% (27% din voturi).

Oficialii ucraineni au descris procesul, care a început vineri, drept „un spectacol propagandistic”, iar oficialii occidentali au spus că rezultatele nu vor fi recunoscute.

Secretarul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a condamnat „referendumurile” Rusiei în Ucraina, spunând că „rezultatele false” nu vor fi recunoscute. De altfel, Marea Britanie a anunțat luni un nou pachet de sancțiuni legate de ceea ce a descris drept referendumurile „false” ale Moscovei din patru regiuni din estul Ucrainei pentru anexarea la Rusia.