Președintele rus Vladimir Putin a acuzat marți „Occidentul colectiv” de comportament prădător pe piața mondială a alimentelor, relatează TASS.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Liderul de la Kremlin a afirmat la o întâlnire privind munca sezonieră din Rusia că prețurile alimentelor pe piața mondială au revenit la nivelurile de la începutul anului dar că au rămas cu 40% mai mari decât în ​​urmă cu doi ani.

„Și aceasta este o consecință directă, fără nicio exagerare, a politicii de pradă a celor mai bogate țări din lume, care continuă să cumpere în mod activ alimente”, a spus el.

Președintele Rusiei a mai susținut că importurile de alimente făcute de Statele Unite în al doilea trimestru al lui 2022 au ajuns la 218,6 miliarde de dolari, față de 185,1 miliarde de dolari cu un an mai devreme.

„În același timp, ceea ce este important, volumul importurilor americane depășește exporturile cu 22,3 miliarde de dolari. Și în anii anteriori exporturile au depășit importurile, adică astăzi Statele Unite importă mai multe alimente de pe piețele mondiale decât vinde”, a concluzionat Putin.

Rusia, acuzată că a provocat o criză alimentară mondială prin invadarea Ucrainei

Comentariile lui Putin vin în contextul în care ONU a acuzat Rusia încă de la sfârșitul lunii martie că invadarea Ucrainei a provocat o „criză alimentară globală” din cauza blocării porturilor ucrainene. Kievul era unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume înainte de izbucnirea războiului pe 24 februarie.

Situația a dus la îngrijorări că Uniunea Europeană se va confrunta cu un nou val al migrației înspre continent, precum cel declanșat după izbucnirea războiului civil din Siria.

Kievul și Moscova au ajuns în cele din urmă la un acord privind deblocarea porturilor ucrainene după mediere internațională.

Compania de consultanță APK-Inform estima însă în urmă cu doar câteva zile că producția de cereale a Ucrainei va scădea enorm anul acesta, la doar 54,1-55,7 milioane de tone, comparativ cu 86 de milioane în 2021.

Urmărește ultimele evoluții din a 216-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.