Preşedintele kazah a dat asigurări marţi că îi va proteja pe ruşii care fug în țara sa pentru a scăpa de mobilizarea militară ordonată de președintele rus Vladimir Putin, transmit France Presse și Agerpres.

Președintele kazah Kasîm-Jomart TokaevFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia Images

”În ultimele zile, mulţi oameni vin la noi din Rusia. Majoritatea sunt obligaţi să plece din cauza unei situaţii fără ieşire”, a declarat Kasîm-Jomart Tokaev.

”Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea”, a adăugat acest aliat al Moscovei, dar care s-a distanţat de Kremlin de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Kazahstanul critică referendumul pentru anexarea a patru regiuni ucrainene

De asemenea, preşedintele kazah a condamnat încă o dată conflictul din Ucraina şi a îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale, într-un moment în care Rusia organizează aşa-zise referendumuri în patru regiuni ucrainene, pentru a le anexa.

”Integritatea teritorială a unui stat trebuie să fie inalienabilă, acesta este un principiu-cheie”, a amintit el.

”În vecinătatea noastră imediată este în curs un război de amploare. Trebuie să ne amintim de asta, gândindu-ne înainte de toate la securitatea noastră”, a adăugat Tokaev.

Aliat al Rusiei şi membru alături de aceasta într-o uniune economică şi vamală, Kazahstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, cultivă cu toate acestea bune relaţii cu Occidentul şi cu China.

Ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei a generat printre kazahi temerea că şi ţara lor ar putea deveni ţinta ambiţiilor ruse, în special date fiind frontiera sa extinsă cu Rusia şi larga sa minoritate etnică rusă.

------------

Evenimentele de marți sunt LIVETEXT aici pe HotNews.ro