Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat joi că mulți ucraineni predați Kievului de către Moscova în cadrul unui important schimb de prizonieri de război au fost "torturați cu brutalitate" în captivitate, potrivit AFP.

Generalul Kirilo BudanovFoto: president.gov.ua

"Mulți dintre ei au fost torturați cu brutalitate", a declarat Kirilo Budanov, șeful departamentului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, într-o conferință de presă, fără a da detalii despre natura presupuselor torturi.

Potrivit acestuia, există, de asemenea, "persoane a căror stare fizică este mai mult sau mai puțin normală, cu excepția malnutriției cronice datorate condițiilor precare de detenție".

Acești prizonieri au fost deținuți în mai multe zone din teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, precum și în Rusia, a adăugat Budanov, care a contribuit la organizarea schimbului.

Ministrul de interne Denis Monastirski a declarat că "absolut toți" ucrainenii schimbați "au nevoie de reabilitare psihologică".

Ucraina și Rusia au efectuat miercuri cel mai mare schimb de prizonieri militari de la începutul invaziei rusești, la sfârșitul lunii februarie.

Kievul a primit înapoi 10 străini și 205 ucraineni, inclusiv șefii apărării de la uzina siderurgică Azovstal din orașul Mariupol, un simbol al rezistenței la invazia rusă.

În schimb, Moscova a primit 55 de ruși și un fost deputat ucrainean, Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

„Ne aducem oamenii acasă”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri noapte că Ucraina va face tot posibilul să aducă acasă fiecare soldat capturat de ruși, acest schimb fiind o ”victorie uriașă” pentru Ucraina.

”Ne aducem oamenii acasă. Aceasta este cu siguranță o victorie pentru statul nostru, pentru întreaga noastră societate. Și cel mai important - pentru 215 familii care vor putea să-și vadă apropiații în siguranță”, a scris Zelenski într-un mesaj postat pe Facebook.