Trupele trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze în Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică dimineață.

Militari ucraineni pe un tanc în orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Soldații ruși își continuă atacul asupra orașului Bakhmut și în diverse sate din apropierea orașului Donețk, zone care nu au importanță din punct de vedere tactic.

Think tank-ul american susține că Rusia, care deja are resurse limitate, depune eforturi în aceste zone și nu încearcă să își consolideze liniile defensive vulnerabile desfășurate de-a lungul râului Oskil, în estul regiunii Harkov, unde armata ucraineană își continuă contraatacul.

Toate aceste acțiuni fără sens ale trupelor rusești par ”robotice” și sunt departe de ”realitățile” frontului.

Rusia este foarte vulnerabilă în nord-estul Ucrainei pentru că nu este în stare să trimită întăriri pentru a contracara ofensiva lansată de soldații ucraineni.

A renunțat Putin la eliberarea Donbasului?

ISW crede că Vladimir Putin a decis să nu mai apere această zonă, chiar dacă liderul de la Kremlin a declarat în repetate rânduri că scopul ”operațiunii militare speciale” este eliberarea Donbasului.

Din punct de vedere strategic, zonele din sudul Ucrainei, cum ar fi regiunile Herson și Zaporojie, sunt mai importante atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova, în timp ce zonele din nord-estul țării invadate sunt mai puțin importante.

Cu toate acestea, deciziile luate de comandații ruși de a continua ofensiva în Bakhmut și Donețk, în ciuda faptului că resursele invadatorilor sunt limitate, în detrimentul apărării împotriva contraofensivei ucrainene, pot fi puse la îndoială.

Trupele ucrainene își continua contraofensiva din Harkov și își extind pozițiile la est de râul Oskil și la nord de râul Siverski, operațiune ce le poate permite să atace militarii ruși din jurul Limanului, unde Moscova nu pare să redirecționeze trupe.

----

Urmărește ultimele evoluții din a 207-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO