Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat vineri Rusia că a acționat într-un mod "îngrozitor" după descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar în apropiere de Izium, în Ucraina, invocând posibile crime de război, potrivit AFP.

Antony Blinken la o intalnire cu guvernul ucraineanFoto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia acționează într-un "mod îngrozitor și acest lucru se vede și se repetă de fiecare dată când valul rusesc se retrage din părți din teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina. Vedem ce lasă în urma sa", a declarat șeful diplomației americane reporterilor.

"Și această ultimă descoperire a aparent peste 440 de morminte în Izium este o reamintire a acestui lucru", a spus el.

El a făcut apel la autoritățile ucrainene să documenteze aceste atrocități, subliniind că, în "multe cazuri, acestea vor fi crime de război".

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că "peste 400 de cadavre" au fost găsite într-o groapă comuna în apropiere de Izium, un oraș recent recucerit de la ruși de către armata ucraineană.

Aproximativ 200 de cruci din lemn au fost găsite vineri într-un sit din apropierea orașului Izium, în nord-estul Ucrainei, au declarat martori pentru Reuters, după ce autoritățile au anunțat descoperirea unei gropi comune în zona recucerită în ultimele zile de forțele ucrainene. Anterior, Reuters relatase că ar fi vorba despre o a doua groapă comună.

Mai multe cadavre au fost găsite cu frânghii în jurul gâtului și mâinile legate, potrivit Reuters.