O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum un avion Suhoi-25 rusesc s-a prăbușit la scurt timp după decolare, crezându-se că accidentul a avut loc în Crimeea.

Avionul Su-25 rusesc s-a prabusit la cateva secunde dupa decolareFoto: Captura video

Deși primele informații vorbesc despre prăbușirea avionului de atac în peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014, administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că deocamdată data prăbușirii și locul acesteia nu au fost stabilite cu exactitate. Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată anexarea Crimeei și Ucraina încă o consideră parte a teritoriului său.

Un astfel de avion s-a prăbușit și în Rusia în luna iunie, autoritățile ruse punând atunci accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice. În accidentul respectiv pilotul și-a pierdut viața, fiind probabil ca acest lucru să se fi întâmplat și în urma noii prăbușiri.

Deși înregistrarea nu surprinde integral momentul, pilotul nu pare să fi avut timp să se fi catapultat din aeronava care s-a prăbușit de la o altitudine redusă.

În ultimul bilanț publicat luni dimineața, forțele armate ucrainene afirmă că Rusia a pierdut 243 de avioane și 213 elicoptere de la declanșarea invaziei pe 24 februarie.

Avioanele rusești folosesc sisteme GPS de uz civil

Date în serviciul Forțelor Aeriene Sovietice în 1978, peste 1.000 de avioane Su-25 au fost produse până în 2017, ele luând parte practic la toate conflictele la care Rusia a participat în ultima jumătate de secol, de la invazia Afganistanului, la cea a Ucrainei.

Forțele aeriene ucrainene folosesc la rândul lor acest avion de atac proiectat pentru susținerea trupelor de la sol, după cum au arătat mai multe înregistrări video apărute în ultimele luni pe platformele social media.

Însă probabil cea mai cunoscută filmare făcută de la izbucnirea războiului cu un avion Su-25 rămâne una distribuită în scopuri propagandistice de forțele aeriene ale Moscovei la sfârșitul lunii mai.

Cei care au editat înregistrarea înainte de a fi publicată au estompat o parte a cockpitului aflată în stânga pilotului în câteva cadre, însă au uitat să acopere pe filmare acel loc în alt cadru.

În imaginea neblurată se vede că piloții de pe Su-25SM3, o variantă modernizată a avionului de atac, folosesc un aparat GPS de uz civil. Respectivul aparat, marca Garmin, costă în jur de 550 de dolari în Statele Unite.

Urmărește ultimele evoluții din a 201-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.