Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, a spus că este puțin probabil ca Vladimir Putin să decidă folosirea uneir arme nucleare tactice.

Siloz nuclear rusescFoto: Kazak Sergei / TASS / Profimedia Images

Afirmația vine în contextul în care există voci care speculează că Moscova ar putea apela apela la o astfel de variantă în condițiile în care armata rusă pare să aibă probleme mari în fața contraofensivei ucrainene.

Una dintre ele este a altui general american în retragere, Barry R. McCaffrey, care a scris pe Twitter că „este clar că există pericolul unei lovituri nucleare tactice din partea unui Putin disperat.”

„Greu de imaginat care ar fi ținta. Un oraș din Ucraina? O unitate militară din Ucraina?”, a adăugat McCaffrey.

Puțin probabil, spune un alt general american

Ben Hodges a răspuns că „Există riscul ca Kremlinul să folosească o bombă nucleară în această situație, dar cred că este puțin probabil”.

„Nu există niciun avantaj real pe câmpul de luptă care să fie obținut astfel, ar fi imposibil ca SUA să stea deoparte/ să nu răspundă și nu cred că Putin sau cei mai apropiați consilieri ai săi sunt sinucigași”, a explicat fostul comandant al forțelor terestre americane din Europa.

SUA are o mulțime de opțiuni pe care Kremlinul nu le poate contracara

Ben Hodges a răspuns și unui alt utilizator Twitter, care i-a cerut să dea mai multe detaii despre o posibilă reacție a SUA la folosirea unei arme nucleare tactice de către regimul Vladimir Putin.

„SUA ar răspunde la folosirea de către Rusia a unei bombe nucleare, deoarece China, Coreea de Nord și Iranul sunt cu ochii pe noi. Dacă nu răspundem, atunci ei vor fi mai îndrăzneți. Răspunsul nu ar fi neapărat nuclear. Există o mulțime de opțiuni în Ucraina /în jurul Ucrainei pe care Kremlinul nu le-ar putea contracara. Ei știu acest lucru. De aceea cred că este puțin probabil.”, a explicat Hodges.

---------------