Oficialii ucraineni au publicat, sâmbătă, imagini în care trupele ridică drapelul naţional peste Kupiansk, oraşul care găzduieşte principalul nod feroviar prin care au fost aprovizionate forţele ruse din nord-estul Ucrainei, relatează News.ro citând Reuters.

Război în UcrainaFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Natalia Popova, consilierul şefului consiliului regional Harkov, a distribuit în social media fotografii cu trupele în faţa primăriei Kupiansk cu următorul mesaj: „Kupiansk este Ucraina. Slavă forţelor armate ale Ucrainei”.

Soldaţii sunt văzuţi ţinând în mâini un steag ucrainean, iar un steag rusesc se află la picioarele lor. De asemenea, drapeluri ucrainene au fost arborate pe clădirea primăriei care se poate observa în spatele lor.

A fost cucerit principalul nod feroviar prin care au fost aprovizionate forţele ruse din nord-estul Ucrainei

Cucerirea oraşului, unde liniile feroviare către estul Ucrainei se unesc pe magistrala din Rusia, ar fi cea mai importantă victorie din această săptămână, după ce linia frontului Rusiei s-a prăbuşit în apropierea oraşului Harkov.

Cucerirea oraşului Kupiansk poate lăsa mii de soldaţi ruşi prinşi în prima linie şi lipsiţi de provizii.

Ucraina a cucerit în ultimele zile o întindere uriaşă de teritoriu din estul ţării, reprezentând cel mai rapid avans de la asaltul rusesc asupra capitalei Kiev, în martie.

Într-un mesaj video transmis în cursul nopţii, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că cel puţin 30 de aşezări au fost eliberate în regiunea Harkov.

„Armata noastră, unităţile de informaţii şi serviciile de securitate desfăşoară angajamente active în mai multe zone operaţionale. O fac cu succes”, a spus el.

Moscova a recunoscut că linia sa de front a cedat în Harkov, dar a invocat că desfăşoară trupe suplimentare pentru a întări zona.

Şeful administraţiei instalate de Rusia în zonele ocupate ale provinciei a descris avansul drept o victorie ucraineană şi a cerut civililor să fugă.

Până acum, Ucraina i-a ţinut departe de regiune pe jurnalişti independenţi, dar oficialii au lansat un val de imagini cu trupe pe străzile oraşele aflate anterior sub controlul Rusiei în timp ce sunt îmbrăţişate de locuitorii care au fost sub ocupaţie militară rusă timp de şase luni.

___