Rusia „va plăti un preț foarte mare” pentru o lungă perioadă de timp din cauza războiului său din Ucraina, a declarat joi directorul CIA, Bill Burns, relatează CNN.

Directorul CIA, Bill BurnsFoto: Sipa USA / ddp USA / Profimedia

„Cred că dacă faci un pas în spate acum, este greu să vezi datele războiului – datele războiului lui Putin – ca pe altceva decât un eșec până acum”, a spus Burns la o conferință de securitate cibernetică la Washington, DC.

„Nu numai că a fost expusă vulnerabilitatea armatei ruse, dar vor fi daune pe termen lung aduse economiei ruse și generațiilor de ruși ca urmare a acestui fapt”.

„Rusia va plăti un preț foarte mare, cred că pe o perioadă lungă de timp”, a spus el.

Remarcile lui Burns vin în momentul în care Ucraina a început ceea ce directorul CIA a descris drept o contraofensivă în sud și în Harkov – deși unii oficiali americani au fost reticenți să numească deocamdată operațiunea ucraineană drept o adevărată „contraofensivă” iar șansele sale de a-și revendica teritoriul rămâne neclare.

„În partea de nord-est a Ucrainei, nu aș subestima capacitatea sau curajul ucrainenilor în acest moment”, a adăugat Burns.

Generalul ucrainean Oleksi Gromov a spus că ​Ucraina a recucerit peste 700 km pătrați din teritoriul său în est și sud în timpul unei contraofensive fulgerătoare.

Generalul de brigadă a mai declarat că forțele ucrainene i-au împins pe invadatori înapoi cu 50 km și au recucerit peste 20 de sate din regiunea Harkov în timpul operațiunii care este în plină desfășurare.

„Ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară rușilor”

Totodată, potrivit generalului american Mark Milley, şeful Statului Major american, Ucraina a lovit peste 400 de ținte rusești cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA.

„Observăm câștiguri reale și măsurabile a Ucrainei în utilizarea acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de ținte cu HIMARS și au avut un efect devastator”, a spus el reporterilor la baza aeriană Ramstein din sudul Germaniei, după o întâlnire a miniștrilor aliați ai SUA pentru a discuta despre cum să ofere Kievului sprijin pe termen lung în contracararea invaziei rusești.

Mark Milley a mai declarat că „până acum, obiectivele strategice ale Rusiei au fost învinse” în Ucraina.

„În ciuda faptului că au fost depășiți din punct de vedere al armelor și numărul oamenilor, ucrainenii au demonstrat o competență tactică superioară și au demonstrat o voință superioară de a lupta, de a lupta pentru propria lor țară, de a lupta pentru libertatea lor”, a declarat Milley la o conferință de presă cu secretarul american al Apărării Lloyd Austin.