Mai mulți jurnaliști ruși din cel puțin șase regiuni au fost percheziționați joi de poliție, fiind bănuiți că ar avea legături cu un fost deputat pro-Ucraina și cu o legiune de soldați ruși care luptă alături de forțele Kievului, informează The Moscow Times, citând presa rusă de stat.

Fostul deputat rus Ilya PonomarevFoto: Oleksii Chumachenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mai mulți jurnaliști ar fi fost percheziționați la Moscova și în regiunea Moscovei, precum și în regiunile Oryol și Tyumen din vestul Siberiei, în contextul în care Rusia a luat măsuri drastice la începutul războiului din Ucraina pentru a reprima disidența și presa independentă.

Poliția din orașul Ekaterinburg din Urali a percheziționat locuința lui Vladislav Postnikov, redactor-șef al publicației locale Vecherniy Vedomosti, în timp ce poliția din orașul sudic Rostov-pe-Don a percheziționat locuința jurnalistei Bella Nasibyan.

Agenția de știri de stat RIA Novosti a anunțat, citând surse anonime, că unii dintre jurnaliști ar avea legături cu canalele Telegram și YouTube Utro Fevralya (Dimineața de februarie), care sunt deținute de fostul deputat Ilya Ponomarev, un oponent vocal al invaziei Ucrainei.

Deputatul pro-Ucraina, acuzat de răspândirea de „informații false” despre armata rusă

Săptămâna trecută, Ponomarev, care locuiește în prezent la Kiev, a fost acuzat de răspândire de "informații false" despre armata rusă, o infracțiune introdusă la scurt timp după ce Kremlinul a trimis trupe în vecinul său pro-occidental și riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare în Rusia.

Utro Fevralya a negat informațiile potrivit cărora ar avea legături cu jurnaliștii percheziționați și a acuzat autoritățile ruse că vor să epureze jurnalismul independent din regiuni sub pretextul combaterii "știrilor false" despre armată.

Parlamentarul afirmase recent, fără dovezi, că a fost în contact cu partizanii ruși care au pus o bombă în mașina capcană care a ucis-o pe Daria Dughina, fiica ideologului naționalist și susținător al războiului din Ucraina Alexander Dughin.

În acelaști timp, Moscova a acuzat Kievul de comiterea asasinatului din luna august.

Jurnaliștii, acuzați că ar avea legătură cu misterioasa „Legiune rusă”

Agenția rusă de presă RIA Novosti notează că raidurile poliției din Moscova au fost efectuate, de asemenea, în legătură cu „Legiunea Rusă”, o grupare paramilitară din Ucraina despre care se crede că a fost formată de soldați ruși care au dezertat și au jurat credință Kievului.

Ponomarev a fost singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeii la Ucraina în 2014 și a părăsit Rusia în acel an.

___

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro